DISTRIBUIȚI
Getty

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a criticat sâmbătă cu virulenţă atitudinea omologului său francez Emmanuel Macron faţă de musulmani, mergând până la a pune sub semnul întrebării „sănătatea sa mintală”, relatează AFP, potrivit agerpres.  

„Tot ce putem spune de un şef de stat care tratează milioane de membri ai diferitelor comunităţii religioase în acest mod este următorul lucru: faceţi mai întâi teste de sănătate mintală”, a declarat Erdogan într-un discurs televizat.


Citește și : Remdesivir a devenit primul şi singurul tratament pentru Covid-19 aprobat oficial în SUA

În urmă cu două săptămâni, Erdogan a denunţat drept o provocare declaraţiile preşedintelui francez despre „separatismul islamist” şi necesitatea „de a structura islamul” în Franţa.

Un proiect de lege privind lupta împotriva „separatismelor” în Franţa, care vizează islamul radical, urmează să fie prezentat la începutul lunii decembrie. Planul urmăreşte să consolideze laicitatea şi principiile republicane în Franţa şi conţine mai multe puncte susceptibile să provoace tensiuni cu Turcia, cum ar fi un control consolidat al finanţelor moscheilor sau interdicţia de a forma imami în străinătate.

Această dispută se adaugă la un lungă listă de dezacorduri între Macron şi omologul său turc, care ia cu regularitate apărarea minorităţilor musulmane din lume.

Citește și : Preşedintele polonez Andrzej Duda, testat pozitiv la noul coronavirus

De la tensiunile din Mediterana la conflictul din Libia, trecând prin confruntările din Nagorno-Karabah, Parisul şi Ankara sunt pe poziţii divergente în privinţa a numeroase dosare.