DISTRIBUIȚI
Reuters

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, prin vocea purtătorului său de cuvânt, i-a acuzat luni pe politicienii germani că se lasă pradă populismului, la o zi după ce cancelarul german Angela Merkel a afirmat că nu crede că Turcia va deveni vreodată membră a Uniunii Europene, adăugând că el totuşi speră într-o detensionare a relaţiilor, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Curentele politice germane abundă în populism şi politici de marginalizare, alimentând „discriminarea şi rasismul”, a scris Ibrahim Kalin, purtătorul de cuvânt al lui Erdogan, într-o postare pe Twitter, potrivit dpa.


„Sperăm că atmosfera problematică care a transformat relaţiile turco-germane într-o victimă a acestei politici cu orizont îngust să se termine”, a apreciat în acelaşi mesaj Ibrahim Kalin, citat de Reuters.

Citeşte şi: Submarinele germane fac valuri de CORUPŢIE în Israel. Apropiaţii lui Netanyahu cad unul după altul

Angela Merkel declarase duminică seară – în cadrul singurei dezbateri televizate cu principalul ei rival, social-democratul Martin Schulz, înaintea alegerilor din 24 septembrie – că nu crede că Turcia va deveni vreodată membră a Uniunii Europene, potrivit dpa, AFP şi Reuters, ceea ce semnalează o schimbare aparentă a poziţiei sale privind aderarea Turciei la UE.

De fapt, ambii contracandidaţi afirmaseră că Ankara nu va adera vreodată la Uniunea Europeană, iar Angela Merkel a spus că va îngheţa ajutorul financiar pentru Turcia. La rândul său, Schulz a cerut oprirea negocierilor de aderare.

În timpul dezbaterii, a spus Kalin, au fost ignorate problemele Germaniei, în schimb a fost atacată Turcia. El a calificat această abordare drept o „miopie europeană”, acuzând Berlinul de susţinerea „puciştilor şi teroriştilor”.

Purtătorul de cuvânt al lui Erdogan a mai spus că pentru Ankara nu contează cine va câştiga alegerile din Germania, deoarece este clar „ce fel de mentalitate va câştiga”.