DISTRIBUIȚI
Business Insider

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a îndemnat marţi la judecarea la Istanbul a presupuşilor asasini ai jurnalistului saudit Jamal Khashoggi şi a insistat asupra caracterului atent premeditat al acestei crime, contrazicând versiunea prezentată de Riad, relatează AFP, potrivit news.ro.

”Conştiinţa internaţională se va linişti doar când toate persoanele implicate, de la executanţi la comanditari, vor fi fost pedepsite”, a declarat Erdogan, într-un discurs pe care l-a susţinut în faţa membrilor grupului parlamentar al formaţiunii sale, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, islamo-conservator).


Citeşte şi: Cadavrul lui Jamal Khashoggi a fost GĂSIT într-un puţ din reşedinţa consulului Arabiei Saudite (oficial turc)

”La Istanbul s-au desfăşurat faptele. Ca atare, propun ca cei 18 suspecţi să fie judecaţi la Istanbul. Hotărârea aparţine (Guvernului saudit), însă asta este propunerea mea, cererea mea”, a adăugat el.

Erdogan a expus, cu forţă, detalii ale pregătirilor întrerpinse de angajaţi ai consulatului saudit la Istanbul şi de un comando de 15 agenţi trimis de Riad să comită crima, pe care a catalogat-o ”asasinat politic”.

În vârstă de 59 de ani la momentul faptelor, Khashoggi, un colaborator Washington Post (WP), era un critic al prinţului moştenitor şi cel mai puternic om din regat Mohammed bin Salman, supranumit ”MBS”.

Erdogan a declarat că asasinatul a fost ”planificat” cu mai multe zile înainte ca Khashoggi să se ducă la consulat, pe 2 octombrie, la o întâlnire în vederea unui demers administrativ.

SUPRAVEGHERE VIDEO ”DEZACTIVATĂ”

Agenţii trimişi de Riad au efectuat, astfel, reperaje în oraş, într-o pădure, înainte de crimă, iar circuitul supravegherii video a consulatului a fost ”dezactivat” în acea dimineaţă, a spus Erdogan, confirmând astfel informaţii dezvăluite în ultimele zile de presa turcă.

Erdogan nu a precizat, însă, pe ce elemente îşi bazează spusele. El nu a menţionat vreo clipă eventuale înregistrări audio sau video, despre care vorbesc, de la începutul anchetei, presa turcă şi anumiţi oficiali turci.

”În acest sadiu, toate elementele şi probele care au fost descoperite indică faptul că Jamal Khashoggi a fost victima unui asasinat sălbatic”, a adăugat el.

El a mai declarat că probele confirmă caracterul ”premeditat” al crimei, spre deosebire de versiunea saudită, potrivit căreia Khashoggi a fost ucis într-un interogatoriu care s-a terminat prost.

După ce a prezentat un scurt rezumat al anchetei, Erdogan a enumerat mai multe întrebări fără răspuns.

”De ce corpul (lui Khashoggi) este în continuare de negăsit?”, a întrebat şeful statului turc, care a cerut să i se spună ”cine le-a dat ordine” ucigaşilor.

Erdogan, a cărui ţară întreţine relaţii complexe cu Arabia Saudită – un rival diplomatic, dar totodată un important partener economic -, a părut atent să-l cruţe pe regele Salman, declarându-se ”încrezător” în faptul că acesta din urmă cooperează cu Turcia în ancheta.

”DE LA VÂRF ÎN JOS”

”Recunoscând crima, Guvernul saudit a făcut un pas important. Ceea ce aşteptăm noi, acum, este ca el să scoată la lumină responsabilităţile fiecăruia în acest caz, de la cel mai înalt nivel la cel mai jos”, a continuat Erdogan.

El s-a ferit, însă, să citeze nume, mai ales al prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, acuzat de presa turcă şi anumiţi oficiali anonimi că a comandat asasinatul.

Vezi şi: VIDEO – Uciderea lui Jamal Khashoggi a fost premeditată cu câteva zile înainte de crimă (Erdogan)

Intervenţia lui Erdogan a avut loc la câteva ore după deschiderea, la Riad, a unui forum internaţional privind investiţiile, marcat de retrageri în cascadă a unor lideri străini şi conducători de întreprinderi, în urma scandalului Khashoggi.

Cu o zi înainte de forum, prinţul Mohammed bin Salman l-a primit pe Riad pe secretarul american al Trezoreriei Steven Mnuchin, aflat într-un turneu în regiune, dar care a renunţat să participe la conferinţă după uciderea lui Khashoggi.

Riadul a sfârşit prin a mărturisi, sâmbătă, că Khashoggi a murit în consulat, afirmând că a decedat într-o ”încăierare”. A fost vorba despre o ”operaţiune neautorizată” de către putere şi despre care prinţul moştenitor bin Salman nu a fost informat.

Însă, în contextul unui val de dezvăluiri macabre în presă şi ale unor oficiali turci, această versiune nu a convins.

”Nu sunt satisfăcut de ceea ce am auzit”, a declarat luni preşedintele american Donald Trump, care a deplâns, duminică, ”minciunile” Riadului.

Presa turcă a publicat luni noi informaţii care-l implică pe ”MBS”.

Potrivit ziarului proguvernamental Yeni Safak, şeful comandoului de 15 saudiţi trimis la Istanbul cu scopul să-l omoare pe Khashoggi l-a sunat pe directorul de cabinet al prinţului Mohammed bin Salman, Bader al-Asaker, ”de patru ori după crimă”.