DISTRIBUIȚI
Sputnik

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a confirmat duminică în premieră existenţa de contacte directe între Ankara şi Damasc, afirmând pe televiziunea publică TRT că guvernul său menţine contacte „la nivel inferior” cu guvernul sirian, transmit AFP, Reuters şi Xinhua., scrie agerpres.

„Chiar şi când e vorba de un duşman, nu poţi tăia orice legătură, pentru situaţia în care ai putea avea nevoie de el”, a explicat Erdogan.


Citește și : Emmanuel Macron are în vedere un referendum în ziua alegerilor europene, 26 mai, pentru a ieşi din criza ‘vestelor galbene’

„Liderii pot fi excluşi (din relaţie), dar unităţile de informaţii pot comunica în interesul lor”, a spus el.

Fost aliat regional şi politic al Siriei, de care este separată de o graniţă de 900 km, Turcia a rupt relaţiile cu regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad la începutul conflictului din Siria, în 2011.

Turcia găzduieşte în prezent circa 3,5 milioane de sirieni care au fugit din calea războiului civil din ţara lor, soldat cu peste 360.000 de morţi şi milioane de refugiaţi. Ankara cere crearea unei zone-tampon sau de securitate în nordul sirian pentru a face faţă afluxului de refugiaţi şi a împiedica apariţia unei regiuni autonome kurde la frontieră.

La 14 februarie, Erdogan are prevăzută o întâlnire la Soci cu preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele iranian Hassan Rouhani, pentru discuţii consacrate Siriei.

Citește și : Nota de plată pentru Brexit. Cât de scump plătește Marea Britanie pentru ieșirea din UE