DISTRIBUIȚI
Reuters

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a ameninţat vineri că va extinde şi la alte oraşe din nordul Siriei ofensiva în desfăşurare a Turciei împotriva enclavei Afrin, pentru a elimina orice prezenţă a unei miliţii kurde considerate drept organizaţie teroristă de către Ankara, potrivit AFP, transmite agerpres.

Într-un discurs televizat, Erdogan a promis să „cureţe” oraşul Minbej, situat la circa o sută de kilometri est de Afrin, unde forţele americane sunt prezente alături de miliţii kurde, şi să nu lase „niciun terorist până la frontiera cu Irakul”.


Citeşte şi: George Soros îl atacă virulent pe Trump şi atrage atenţia pericolului reprezentat de reţelele sociale

După ofensiva de la Afin, denumită ‘Ramura de măslin’, „vom curăţa Minbej de terorişti”, a afirmat Erdogan, într-un discurs susţinut în a şaptea zi a ofensivei desfăşurate de armata turcă şi de rebeli sirieni pro-Ankara în enclava Afrin.

Scopul acestei operaţiuni este de a îndepărta din Afrin Unităţile de Apărare a Poporului (YPG), o miliţie kurdă considerată drept teroristă de către Ankara, însă aliată a Washingtonului şi forţa principală de luptă pe teren a SUA împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.

„Apoi, ne vom continua lupta până ce nu va mai fi niciun terorist până la frontiera irakiană”, a adăugat Erdogan.

Aceste afirmaţii marchează o înăsprire a discursului Turciei, deoarece Ankara şi-a concentrat până acum lupta împotriva prezenţei YPG la vest de Eufrat, unde se află Afrin şi Minbej. Însă Erdogan pare în prezent hotărât să acţioneze şi la est de fluviu, în direcţia frontierei irakiene.

În afară de Minbej, forţele americane sunt prezente alături de YPG în mai multe regiuni la est de Eufrat.

Citeşte şi: Sena continuă să inunde Parisul. POTOPUL este aşteptat în acest weekend

Într-o discuţie telefonică avută miercuri, preşedintele american Donald Trump a făcut apel la Erdogan să evite „orice acţiune care ar risca să provoace o confruntare între forţele turce şi cele americane”.

Trump a cerut de asemenea ca Erdogan „să-şi reducă şi să-şi limiteze acţiunile militare”.

„Unii ne cer cu insistenţă să facem astfel încât această operaţiune să fie scurtă (…) Aşteptaţi, nu au trecut decât şapte zile. Cât timp a durat Afganistanul? Cât timp a durat Irakul?”, a spus vineri Erdogan, făcând aparent referire la intervenţiile SUA din cele două ţări.

Reiterându-şi criticile împotriva sprijinului, în special logistic, al SUA pentru YPG, Erdogan a declarat: „Teroriştii se plimbă în regiune cu drapele americane”.