DISTRIBUIȚI
Anadolu

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a criticat miercuri ţările Uniunii Europene (UE) pentru că nu fac suficient pentru dezrădăcinarea grupărilor teroriste, cu o zi înainte ca oficiali ai UE să participe la o reuniune la Ankara, informează dpa, potrivit Agerpres.

La o reuniune a autorităţilor locale, Erdogan a criticat ţările europene pentru că tolerează atât Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), scos în afara legii în Turcia, cât şi mişcarea Gulen, pe seama căreia Ankara pune răspunderea pentru puciul eşuat din 2016. Ankara consideră ambele organizaţii drept teroriste.


Citește și : 85.000 de copii au fost răpuşi de foame sau de boală în Yemen

Potrivit lui Erdogan, liderii grupărilor teroriste precum PKK se pot deplasa liber prin oraşele europene. „Am vrea să-i avertizăm pe prietenii noştri europeni… aceşti terorişti îşi vor îndrepta într-o zi armele împotriva voastră”, a spus preşedintele turc.

Chiar dacă PKK este desemnată organizaţie teroristă de UE, blocul comunitar nu ajută victimele acestei grupări, a spus Erdogan, adăugând că Ankara nu poate, din acest motiv, să ia UE în serios.

El a condamnat din nou verdictul dat marţi de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), care i-a cerut Turciei să-l elibereze pe politicianul de opoziţie pro-kurd Selahattin Demirtas, care se află în detenţie înainte de proces din noiembrie 2016.

„CEDO, de partea cui eşti?”, a întrebat Erdogan, subliniind că nicio ţară sau o instituţie nu are dreptul să vorbească despre democraţie dacă ea însăşi susţine terorismul. „Aceasta nu înseamnă sprijin pentru justiţie şi libertate, ci pur şi simplu o venerare a terorii, iubirea terorii”, a mai spus preşedintele Turciei.

Citește și : Contre la conducerea Italiei pe tema proiectului de buget respins de UE