DISTRIBUIȚI
Hürriyet Daily News

‘Zona de securitate’ menţionată de către preşedintele american Donald Trump pentru a separa poziţiile deţinute de o miliţie kurdă în Siria şi frontiera turcă va fi formată de către forţele Ankarei, a declarat marţi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, citat de AFP, potrivit agerpres.

Într-o discuţie telefonică luni seara, calificată de Erdogan drept ‘extrem de pozitivă’, Donald Trump a ‘menţionat o zonă de securitate de 20 de mile, ceea ce reprezintă peste 30 de kilometri, care va fi stabilită de noi de-a lungul graniţei’, potrivit preşedintelui turc.


Citelște și: Zi crucială pentru Brexit în parlamentul britanic

Dacă preşedinţia turcă indicase deja luni seara că Erdogan şi Trump au menţionat stabilirea unei ‘zone de securitate’ în Siria în cadrul discuţiei lor, aceasta este prima oară când Turcia declară că ea este ţara care o va stabili.

Această zonă, a cărei creare este susţinută de Turcia de mai mulţi ani, vizează să separe frontiera turcă de poziţiile deţinute în nordul Siriei de către Unităţile de apărare a poporului (YPG).

Chiar dacă YPG sunt sprijinite de SUA în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, Ankara consideră această miliţie kurdă drept un grup ‘terorist’ strâns legat de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care duce o rebeliune în sud-estul Turciei de peste 30 de ani.

Turcia a ameninţat în repetate rânduri în cursul ultimelor săptămâni că va lansa o nouă ofensivă împotriva YPG cu scopul de a evita formarea – la porţile sale – a unui embrion al statului kurd, susceptibil să încurajeze veleităţile separatiştilor kurzi în Turcia.

Dezacordurile privind YPG între Turcia şi Statele Unite, doi aliaţi în cadrul NATO, au dus la deteriorarea relaţiilor lor în ultimii doi ani.

Turcia a salutat decizia anunţată luna trecută de către Donald Trump privind retragerea trupelor americane din Siria.

Citește și: Armata americană menține trupele la granița cu Mexicul

Dar Ankara a reacţionat ulterior cu virulenţă la declaraţiile unor responsabili de la Washington, potrivit cărora SUA vizează să condiţioneze retragerea soldaţilor americani de securitatea combatanţilor kurzi.

Preşedintele Donald Trump a provocat un şoc duminică seara când a ameninţat ‘să ruineze’ economia Turciei dacă aceasta îi va ataca pe combatanţii kurzi.

Erdogan, care a vorbit marţi în faţa grupului său parlamentar la Ankara, şi-a exprimat totuşi convingerea că a ajuns la o ‘înţelegere reciprocă de importanţă istorică’ cu Donald Trump în cursul discuţiei telefonice din ajun.