DISTRIBUIȚI

Autorităţile turce au emis mandate de detenţie pentru 115 persoane, din 15 provincii, suspectate că ar avea legătură cu tentativa de puci eşuată din 2016, a anunţat vineri agenţia turcă de presă Anadolu, citată de Reuters, potrivit agerpres.

Operaţiunea a avut drept scop spargerea ”structurii financiare” a reţelei clericului Fethullah Gulen, aflat în exil în SUA, potrivit Anadolu.


Ankara îl acuză pe Gulen că a orchestrat tentativa de lovitură de stat militară din 15 iulie anul trecut, însă clericul neagă orice implicare. Turcia i-a cerut în mod repetat Washingtonului să-l extrădeze pe Gulen, dar în zadar.

Citeşte şi: Erdogan merge pe mâna lui Putin: ‘NU sunt probleme în achiziţionarea sistemelor S-400’

După tentativa de puci, peste 50.000 de persoane au fost arestate, în aşteptarea procesului, şi alte circa 150.000 au fost demise sau suspendate din funcţie, în armată, sectorul public şi cel privat.

Prelungirea perioadei de epurări a provocat critici din partea organizaţiilor pentru drepturile omului şi a aliaţilor occidentali ai Turciei, care se tem că preşedintele Recep Tayyip Erdogan foloseşte puciul eşuat drept pretext pentru a înăbuşi disidenţa.

Guvernul turc spune însă că măsurile sunt necesare având în vedere gravitatea ameninţărilor cu care el se confruntă ca urmare a tentativei de puci, în care şi-au pierdut viaţa 240 de persoane.