DISTRIBUIȚI
Getty

Epidemiologul şef al Suediei, imaginea controversatei strategii a acestei ţări scandinave în faţa COVID-19, îşi va părăsi postul pentru o misiune privind vaccinurile la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a anunţat miercuri autoritatea sanitară suedeză, potrivit AFP şi agerpres.

În vârstă de 65 de ani şi aproape de vârsta pensionării, Anders Tegnell, a fost numit „expert principal într-un nou grup care va coordona activitatea între Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii UNICEF şi Alianţa pentru vaccinuri Gavi”, a precizat Autoritatea de sănătate publică într-un comunicat.


Citeşte şi: Americanii le dau ‘cu flit’ polonezilor: ‘Propunerea lor NU este viabilă!’ – Black News

Misiunea constă, printre altele, în a pune vaccinurile împotriva COVID-19 la dispoziţia ţărilor care nu au reuşit să îşi achiziţioneze propriile vaccinuri.

Expertul a făcut să curgă multă cerneală de începutul pandemiei, când Suedia s-a distins de majoritatea ţărilor dezvoltate prin măsuri mai puţin stricte decât în alte părţi.

Chiar dacă ţara a menţinut o abordare mai flexibilă decât multe alte ţări europene pe tot parcursul pandemiei, ea a adoptat măsuri mai restrictive după un număr mare de decese în timpul primului val din primăvara anului 2020.

Deşi a negat întotdeauna că ar fi urmărit o strategie de „imunitate de turmă”, epidemiologul a afirmat în mod regulat că o rată ridicată de contagiune în rândul populaţiei sănătoase evită vârfurile de contagiune.

Plecarea oficialului, în această funcţie din 2013, intră în vigoare începând de lunea viitoare, potrivit Autorităţii de sănătate publică.

„Lucrez cu vaccinuri de 30 de ani şi am fost întotdeauna pasionat de problemele internaţionale. Acum am şansa de a contribui la misiuni internaţionale”, a declarat Tegnell, citat în comunicat.

Citeşte şi: SUA se tem că ruşii ar putea pune mână pe structuri de arme biologice din Ucraina – Black News

Potrivit unui raport de investigaţie privind strategia sa heterodoxă publicat la sfârşitul lunii februarie, Suedia a avut dreptate să nu impună lockdown-ul în faţa COVID-19, dar ar fi trebuit să introducă măsuri mai devreme în timpul pandemiei.

Cu peste 17.000 de decese până în prezent într-o ţară cu 10,3 milioane de locuitori, bilanţul COVID-19 din Suedia rămâne net superior celui din ţările vecine, în special din Norvegia şi Finlanda, dar inferior altor ţări europene.