DISTRIBUIȚI

O combinație letală de violență stradală și infecții cu coronavirus a inaugurat o perioadă întunecată pentru Haiti, după decenii de instabilitate și nenorociri. Asasinarea președintelui Jovenel Moïse de săptămâna trecută a injectat o incertitudine suplimentară într-o situație de securitate și sănătate deja instabilă, spun grupurile de ajutor.

Uciderea președintelui haitian, atacat chiar la domiciliul său de către un grup de oameni înarmați a venit după luni de instabilitate politică în creștere și violență a abndelor infracționale. Organizațiile umanitare și de sănătate spun că vărsarea de sânge a lovit direct în eforturile de combatere a unui focar semnificativ de coronavirus într-o țară cu infrastructură sanitară slabă și fără acces la vaccinurile împotriva coronavirusului.


„Aceasta creează o furtună perfectă, deoarece populația și-a coborât garda, infrastructura paturilor COVID-19 a fost redusă, situația de securitate s-ar putea deteriora și mai mult și a început sezonul uraganelor”, se arată într-o declarație a Organizației Panamericane a Sănătății trimis printr-un e-mail oficial.

Luptele dintre bandele rivale și poliția din capitala Port-au-Prince, în ultimele săptămâni, au strămutat mii de oameni, potrivit Organizației Națiunilor Unite. Cel puțin 278 de haitieni au murit din cauza violenței legate de delicvenți până în acest an, potrivit lui Pierre Espérance, directorul Rețelei Naționale de Apărare a Drepturilor Omului din Haiti.

„Nivelul fără precedent de violență și deplasările ulterioare creează o serie de probleme secundare, cum ar fi întreruperea funcționării sociale la nivel comunitar, separarea familiei, sarcini financiare crescute asupra familiilor gazdă, închiderea forțată a școlilor, pierderea mijloacelor de trai și o teamă generală în rândul populației afectate ”, a declarat, într-un raport, luna trecută, Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare.

De asemenea, printre acele „probleme secundare” enumerăm riscul crescut de transmitere a covid-19 și dificultățile de acces la îngrijiri medicale pentru cei care se îmbolnăvesc.

Adăposturile improvizate pentru persoanele care fug de focurile de armă sunt terenul principal pentru răspândirea coronavirusului, a declarat Bruno Maes, reprezentantul UNICEF în Haiti. Aproximativ 1.100 de persoane strămutate, inclusiv 480 de copii, sunt înghesuite într-un centru sportiv din Carrefour, un oraș la sud de Port-au-Prince. a declarat UNICEF, în iunie, adăugând că este nevoie de apă potabilă suplimentară, instalații de salubrizare și capacitate de testare a coronavirusului, printre multe alte necesități urgente.

Creșterea violenței și a deplasărilor a coincis cu o creștere majoră a cazurilor de coronavirus și a deceselor. Haiti a înregistrat 65 de cazuri și cinci decese în ziua trecută, potrivit trackerului covid-19 al Universității Johns Hopkins, aducând totalul la 19.172 de cazuri confirmate și 467 de decese. Experții în sănătate sunt de acord că acestea sunt, probabil, un număr subestimat.

Testarea necorespunzătoare a făcut dificilă prezicerea evoluției epidemiei în Haiti, a declarat Stephane Doyon, manager al filialei Medici fără Frontiere din Haiti.

Două „variante îngrijorătoare” – variantele alfa și gamma – au fost detectate în Haiti. Laboratorul Național din Haiti a trimis, de asemenea, mostre în Statele Unite pentru a vedea dacă varianta delta, mai contagioasă, circulă acolo, transmite New Humanitarian.

Împreună cu numărul de cazuri, ratele de spitalizare au crescut în ultimele săptămâni, potrivit OPS, filiala Americii a Organizației Mondiale a Sănătății. Doyon a spus că spitalele au nevoie de oxigen și paturi suplimentare.

Focurile de armă în jurul capitalei au împiedicat eforturile țării de a crește capacitatea de a trata pacienții cu coronavirus, a spus Doyon. Pacienții se tem să meargă la spital. Iar pentru lucrătorii din domeniul sănătății, evitarea gloanțelor a devenit deja rutină.

Martissant, un cartier de la periferia Port-au-Prince, a devenit luna trecută epicentrul luptelor cu arme între bande rivale. Organizația Medici fără Frontiere a fost forțată să-și suspende activitatea și să-și evacueze personalul la sfârșitul lunii iunie, după ce centrul de urgență a fost incendiat. Maes a declarat că violența a împiedicat capacitatea UNICEF și a altor organizații de a oferi ajutor de bază persoanelor strămutate.

„Avem o epidemie de covid, care nu este sub control și pentru care măsurile de control al acesteia sunt foarte greu de recomandat, deoarece situația de securitate nu permite desfășurarea activităților care ar fi necesare”, a spus Doyon.

Asasinarea lui Moïse ar putea înrăutăți lucrurile. Doyon se teme că războiul bandelor se va intensifica. Maes își face griji că ar putea fi dificil pentru intrarea în țară a consumabilelor medicale și de altă natură. Aeroporturile din Haiti s-au închis traficului comercial, iar Republica Dominicană și-a închis frontiera terestră cu Haiti imediat după asasinat.

Noile spitalizări s-au plafonat în ultima săptămână din „motive neclare”, a spus un purtător de cuvânt al OPS. Dar Maes a spus că situația coronavirusului „a rămas critică”.

Haiti este una dintre puținele țări din lume care nu a lansat încă o campanie de vaccinare împotriva coronavirusului – și singura țară din America. Țara se număra printre cele 92 de țări cu venituri mici și medii care primesc doze prin intermediul Facilității Covax, un efort legat de OMS de distribuire a vaccinurilor anti-covid. În timp ce alte țări au avansat, deși cu o ofertă limitată, Haiti nu a primit încă nici una dintre cele aproape 760.000 de doze de vaccin AstraZeneca alocate prin intermediul acestui program, a confirmat un purtător de cuvânt al Covax.

Primul lot a fost inițial așteptat să sosească în această primăvară, dar a fost întârziat după ce Haiti ar fi ratat un termen administrativ.

Lauré Adrien, directorul general al Ministerului Sănătății din Haiti, și-a exprimat îngrijorarea în aprilie că țara sa nu are infrastructura necesară pentru depozitarea corectă a vaccinurilor, relata Associated Press. Dar pe atunci, „nu eram în aceeași situație în care ne găsim astăzi”, a spus el pentru New Humanitarian.

Un transport de 130.000 de doze a fost anunțat pentru luna iunie, dar acesta nu a ajuns niciodată. Expedierea respectivă a fost reprogramată la o dată încă de stabilit, conform OPS. Un purtător de cuvânt a spus că Haiti „a întrebat despre posibilitatea de a trimite un vaccin diferit din cauza nivelurilor ridicate de ezitare a vaccinului în rândul populației” și explorează căi alternative pentru a obține alte vaccinuri.

Dar ezitarea guvernului – nu a poporului haitian – este de vină în primul rând pentru lansarea întârziată, potrivit lui Paul Farmer, profesor la Universitatea Harvard care a cofondat Partners in Health, o organizație globală de sănătate care operează în Haiti.

Partners in Health a derulat alte programe de vaccinare în Haiti și a văzut „rate foarte ridicate de absorbție”, a spus el. Și capacitatea este acolo, a spus el. Dar asasinarea lui Moïse a evidențiat motivul central al întârzierii: „A existat atât de multă disfuncție politică de mult timp”.

Ministerul Sănătății din Haiti nu a dorit să furnizeze amănunte.

În iunie, Casa Albă a anunțat planuri de alocare pentru primele 25 de milioane de doze pe care le va împărți în cele din urmă cu lumea, inclusiv 6 milioane de doze pentru țările din America de Sud și Centrală. Haiti se află pe această listă, deși rămâne neclar câte doze vor ajunge în țară și mai ales când.

Farmer, al cărui socru a murit din cauza coronavirusului în Haiti, a spus că a fost cu inima frântă când a aflat despre asasinarea lui Moïse din cauza implicațiilor sale potențiale pentru o lansare deja tulburată a vaccinului.

Țara s-a străduit să se refacă după un cutremur devastator din 2010 care a ucis peste 200.000 de haitieni, a lăsat 1,5 milioane fără adăpost și a distrus zeci de centre de îngrijire a sănătății. Și chiar înainte de producerea seismului, Haiti suferise de „decenii inadecvate și insuficiente” de zeci de ani, potrivit Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională.

Fără această instabilitate, Farmer crede că Haiti ar fi putut să demareze campania de vaccinare. UNICEF și Partenerii în Sănătate au colaborat cu guvernul în ultimele săptămâni pentru a facilita livrarea vaccinului, pregătirea locurilor de vaccinare și instruirea personalului medical.

În urma asasinării lui Moïse, nu este clar dacă aceste pregătiri vor deveni vreodată realitate. Pe fondul vidului de putere, doi oameni de stat pretind acum că sunt conducătorii țării.

„Am fost atât de implicați și angajați pentru a ne asigura că și cele mai vulnerabile populații afectate de violență ar putea beneficia de vaccinurile anti-covid”, a spus Maes. „Întreaga situație acum, este imprevizibilă.”

Pe măsură ce „starea de asediu” anunțată de premierul interimar Claude Joseph a intrat în vigoare și o liniște neobișnuită a coborât miercuri peste Port-au-Prince, a spus Doyon, personalul său de pe teren se pregătește pentru ceea ce urmează.

„Suntem într-o fază foarte critică în Haiti”, a spus el.

Editorial semnat de Claire Parker și Emily Rauhala, publicat de The Washington Post și preluat de blacknews.ro