DISTRIBUIȚI
afp

Epidemia de Ebola care afectează Republica Democrată Congo nu poate fi ținută momentan sub control și riscă să devină la fel de gravă precum cea care a afectat Africa de Vest între 2013 și 2016, potrivit mai multor experți și reprezentanți ai unor organizații umanitare, citați de The Guardian, scrie mediafax.

În ultima lună a fost înregistrată cea mai mare creștere a numărului de noi cazuri de Ebola de la începutul epidemiei, iar eforturile de combatere a acestei boli sunt îngreunate de infrastructura de sănătate slab dezvoltată, dar și de conflictele dintre grupările armate din regiune.


Citește și : Cel puţin 17 militari ucişi într-o ambuscadă lângă oraşul nigerian Tongo Tongo

„Sunt foarte îngrijorat”, a declarat Jeremy Farrar, directorul organizației caritabile Wellcome Trust, care a făcut apel la o încetare a focului în regiune pentru a permite echipelor medicale să ajungă la persoanele afectate. „Nu știm dacă această epidemie o să ajungă la nivelul celei din Africa de Vest sau nu, dar este uriașă în comparație cu alte epidemii de Ebola din istorie și continuă să se extindă. Este remarcabil că nu s-a extins mai mult, dar statisticile sunt înfricoșătoare și faptul că numărul de cazuri crește este îngrozitor”, a declarat el.

Farrar a mai spus că o încetare a focului pentru cel puțin șase luni, negociată de Națiunile Unite, Crucea Roșie sau organizații similare, este deosebit de imporantă pentru combaterea acestei epidemii.

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, s-a declarat și el îngrijorat. El a declarat în luna martie că epidemia de Ebola ar urma să se încheie în următoarele șase luni, însă în aprilie a declarat că numărul de cazuri crește, din cauza conflictului din zonă. „Numărul de cazuri este în creștere din cauza actelor de violență care ne îngreunează munca de fiecare dată”, a spus acesta.

Citește și : R.Moldova: Curtea Constituţională nu îi permite preşedintelui Dodon să numească un premier

Peste 1.600 de persoane au fost infectate cu virusul Ebola în regiunea North Kivu din Republica Democrată Congo, iar peste 1.000 de persoane au decedat din cauza acestei boli. La zece luni de la declanșarea epidemiei, numărul de noi îmbolnăviri continuă să crească, iar mortalitatea este de aproximativ 67%, mult mai mare decât în cazul epidemiilor de Ebola anterioare.