DISTRIBUIȚI

Cercetătorii danezi au descoperit în Marea Baltică trei epave bine conservate, care ar putea avea mai mult de 300 de ani, conform estimărilor, a anunţat miercuri Muzeul Războiului Maritim din Thyboron, Iutlanda, transmite DPA, potrivit agerpres.

Două dintre epave au fost aproape sigur nave de marfă olandeze, a indicat muzeul, în timp ce a treia şi cea mai mare dintre ele este de origine scandinavă.


Citeşte şi: Subiectul legat de fularul lui Viktor Orban se va afla probabil pe agenda summitului Grupului de la Vişegrad – Black News

Toate cele trei nave au fost descoperite la o adâncime de aproximativ 150 de metri, a confirmat muzeul.

„A fost fantastic să văd navele pe ecran când am trimis un robot subacvatic dotat cu o cameră până pe fundul mării”, a declarat liderul expediţiei şi directorul muzeului, Gert Normann Andersen, citat într-un comunicat. El a adăugat că navele arătau de parcă „tocmai ar fi fost abandonate”.

Citeşte şi: Susţinători ai lui Bolsonaro cer extratereştrilor să-i ajute să-l răstoarne pe Lula – Black News

Spre deosebire de Marea Nordului, unde orice naufragiu ar conduce la o dezintegrare în timp record, epavele sunt adesea bine conservate în Marea Baltică, a spus Andersen. Acest lucru se datorează faptului că nici viermii marini, nici alte vieţuitoare care sfredelesc lemnul nu pot supravieţui la o asemenea adâncime în Marea Baltică, unde apa este mai acidă şi săracă în oxigen.