DISTRIBUIȚI

Epava unui avion al armatei americane dat dispărut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost localizată în India, în lanţul muntos Himalaya, după o căutare plină de pericole care a costat viaţa a trei ghizi, la 77 de ani de la prăbuşirea avionului şi moartea celor 13 pasageri, informează AFP vineri, potrivit agerpres.

Avionul C-46 venea din Kunming, în sudul Chinei, când a fost surprins de o furtună deasupra unei zone muntoase din statul indian Arunachal Pradesh, în ianuarie 1945.


Citeşte şi: Marea Britanie intenționează să renunțe la legea de autoizolare COVID-19 – Black News

„Nu s-a mai auzit niciodată de avion. Pur şi simplu a dispărut”, a declarat în această săptămână Clayton Kuhles, preşedintele fondator al organizaţiei neguvernamentale MIA Recoveries, care a condus căutările, la solicitarea fiului unuia dintre pasageri.

Kuhles şi echipa sa de ghizi din grupul etnic local Lisu s-au confruntat cu condiţii extreme în munţi, trebuind uneori să traverseze râuri cu apă adâncă şi să campeze la temperaturi sub 0 grade Celsius la altitudini mari. În septembrie anul trecut, trei dintre aceşti ghizi au murit de hipotermie, în faza iniţială a expediţiei, în timp ce campau în plină furtună de zăpadă.

Luna trecută, echipa a descoperit în cele din urmă epava avionului în vârful unui munte înzăpezit, unde a putut fi identificată după numărul încă vizibil pe coada avionului. Nu au fost găsite rămăşiţe ale pasagerilor.

La originea misiunii lui Kuhles a stat Bill Scherer, fiul unui ofiţer aflat la bordul avionului.

„Am crescut fără tată. Nu mă pot gândi decât la biata mea mamă, la primirea telegramei prin care era informată că soţul ei a dispărut şi că a rămas singură cu mine, un bebeluş de 13 luni”, a povestit el, mărturisind că este extrem de bucuros doar să ştie că epava a fost găsită.

Sute de avioane militare americane au dispărut în teatrele de operaţiuni în India, China şi Birmania în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Citeşte şi: Patru belaruşi sunt INCULPAŢI la New York în cazul avionului deturnat – Black News

Deşi tirurile forţelor japoneze sunt responsabile pentru unele pierderi de avioane, Kuhles susţine că majoritatea s-au prăbuşit din cauza condiţiilor meteorologice extreme.

De la înfiinţarea sa la începutul anului 2000, organizaţia sa, MIA Recoveries, specializată în căutarea avioanelor Forţelor aeriene americane, a recuperat 26 de aeronave dispărute de zeci de ani, potrivit site-ului său.