DISTRIBUIȚI
Vessel Finder

Epava ieşită la iveală în estuarul Tamisei conţine 1.440 de tone de muniţie, iar Royal Navy a fost însărcinată cu demontarea catargelor, pentru a preveni o explozie, informează mediafax.

True Swords of Damocles: acestea sunt catargele navei americane scufundate „SS Richard Montgomery” care ies din apele cenuşii ale estuarului ,din Kent.


Citește și : Erdogan vrea să medieze conflictul dintre Rusia şi Ucraina! După vizita anunţată la Kiev, liderul de la Ankara are în vedere ‘un popas’ la Moscova

Steagurile, puternic înclinate şi roase de rugină, sunt inaccesibile pe o rază de 800 de metri, iar motivul este evident: epava din care ies acestea conţine 1400 de tone de muniţie, mai exact 2.000 de lăzi de bombe cu dispersie şi 208 de tone de bombe conţinând TNT.

De altfel, mai multe indicatoare avertizează: „Pericol – muniţia nu a explodat – Nu vă apropiaţi şi nu vă urcaţi la această epavă”.

Cu toate acestea, riscul este ca astăzi, acei copaci bătrâni, acum corodaţi de rugină, să se prăbuşească, provocând explozia materialului de război. Acest lucru ar provoca un tsunami înalt de cel puţin cinci metri care ar putea devasta coasta Kent şi zonele înconjurătoare.

Potrivit Departamentului Transporturilor din Marea Britanie, o posibilă explozie ar putea ridica la suprafaţă o coloană de apă de 300 metri lăţime şi aproape 3.000 metri înălţime.

Montgomery a fost una dintre cele 2.710 de nave comerciale din clasa Liberty construite de SUA pentru a transporta arme şi materiale pe teatrul european de război: erau nave spartane, de construcţie rapidă, şi au devenit simbolul acelei puteri industriale americane care avea să aibă mai bine dintre forţele Axei.

Citește și : O nouă sub-variantă Omicron îi pune pe jar pe oamenii de ştiinţă

De altfel, pe 20 august 1944, Montgomery s-a blocat pe un mal de nisip la aproximativ 250 m de canalul Medway Approach, la o adâncime de 7,3 metri de apă.

Comandantul dormea ​​şi nu a fost avertizat la timp de primul ofiţer, care era neexperimentat.