DISTRIBUIȚI

sursa foto:  AP

Scufundat de un submarin japonez, cu două săptămâni înainte de sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, crucişătorul american USS Indianapolis a rămas mult timp de negăsit. Epava sa a fost localizată 72 de ani mai târziu în Marea Filipinelor, la o adâncime de 5,5 kilometri, a anunţat Paul Allen, cofondator al Microsoft, care a condus echipa ce a realizat căutările, relatează duminică AFP, potrivit agerpres.

Nava USS Indianapolis, la bordul căreia se afla un echipaj de 1191 de oameni, s-a scufundat în noaptea de 29 spre 30 iulie 1945.


Citeşte şi: CATASTROFĂ pe mare! Un distrugător american s-a ciocnit cu un tanc petrolier. 10 marinari sunt DISPĂRUŢI – FOTO

Crucişătorul american a fost torpilat de submarinul japonez I-58 la doar câteva zile după ce efectuase o misiune secretă: să transporte componentele şi uraniul bombei atomice ce urma să fie folosită pe 6 august 1945 la Hiroshima.

Aproximativ 800 de bărbaţi, mulţi fără veste de salvare, care au supravieţuit scufundării navei, au stat agăţaţi de plute improvizate în apele pline de rechini timp de aproape cinci zile. Când echipele de salvare au sosit, au mai fost găsiţi în viaţă doar 316. Dintre aceştia, 22 trăiesc şi astăzi, potrivit Marinei SUA.

„Să poţi avea ocazia să aduci un omagiu oamenilor curajoşi de pe USS Indianapolis datorită descoperirii unei nave care a jucat un rol atât de important pentru încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, este o adevărată onoare”, a spus Paul Allen.

Potrivit Marinei SUA, această descoperire este remarcabilă având în vedere „adâncimea la care a fost găsită epava”.

Echipa lui Paul Allen continuă explorarea sit-ului şi intenţionează să propună o explorare video în direct a epavei în următoarele săptămâni.