DISTRIBUIȚI
Corriere

Fostul premier italian Enrico Letta, lider al Partidului Democrat (PD), de centru-stânga, consideră că forţele politice de dreapta din ţara sa reprezintă „un risc foarte mare” pentru Europa, consemnează marţi AFP, potrivit agerpres.

Alianţa între partidul Fratelli d’Italia, condus de post-fascista Giorgia Meloni, Liga – formaţiunea anti-imigraţie a fostului prim-ministru Matteo Salvini şi Forza Italia a magnatului media Silvio Berlusconi, de asemenea fost premier, este favorită în sondaje, cu 46% din intenţiile de vot, în timp ce coaliţia de stânga în jurul PD are doar 30%.


Citeşte şi: Reactorul nuclear EPR finlandez Olkiluoto-3 a fost decontectat de la reţea din cauza unei probleme neidentificate a turbinei – Black News

Letta avertizează că Italia „riscă foarte mult încredinţându-şi destinul prietenilor lui Trump şi ai lui Putin” – o aluzie fără echivoc la Meloni, care nu şi-a ascuns niciodată apropierea ideologică de fostul preşedinte american, şi la Salvini, admirator fervent al conducătorului de la Kremlin.

Riscul pentru Italia ar fi „enorm”, însă este mare şi pentru Europa, adaugă Letta. „Nu a existat niciodată o mare ţară europeană condusă de forţe politice opuse clar ideii comunitare a Europa şi favorabile clar ideii unei Europe a naţiunilor”, arată el.

Enrico Letta a fost şeful guvernului de la Roma timp de zece luni, din 2013 până în 2014. El precizează că ideile partidului său sunt complet opuse celor ale dreptei. „Ideea noastră despre Europa este o idee de cooperare, de solidaritate, de decizii luate cu majoritate fără ca un Orban (premierul ungar Viktor Orban – n. red.) să facă uz de veto şi să blocheze deciziile”, ca în prezent.

„Forţele de dreapta au anunţat deja că în caz de victorie vor să renegocieze cu Bruxellesul fondurile europene” – aproape 200 de miliarde de euro. „Or, aceşti bani europeni (…) reprezintă o adevărată comoară pentru viitorul ţării noastre, iar renegocierea lor înseamnă riscul de a pierde o parte din ei”, spune Letta.

El se teme şi de o degradare a relaţiilor cu Franţa. Dialogul între Roma şi Paris s-a răcit brusc după formarea în 2018 a unui guvern populist condus de Mişcarea 5 Stele alături de Liga.

Citeşte şi: Rusia a trimis o baterie de rachete antiaeriene S-300 din Siria în apropiere de Crimeea – Black News

Alegerile parlamentare declanşate de căderea guvernului lui Mario Draghi au loc în contextul războiului din Ucraina, iar Letta condamnă ameninţarea amestecului Rusiei, care face uz de arma energiei împotriva Italiei, mare consumatoare de gaze ruseşti. „Este evident că Moscova presează în favoarea unei victorii a forţelor de dreapta în Italia. Cred că demonstraţia cea mai evidentă este strategia lui Putin privind gazele, care strangulează Europa şi creează mari dificultăţi pentru Italia chiar în acest moment de campanie electorală”, detaliază el.

În faţa intenţiilor Rusiei de a slăbi Europa prin dezbinare, cu sprijinul mai mult sau mai puţin implicit al suveraniştilor, „avem nevoie de o Europă cu reacţii puternice”, conchide Letta.