DISTRIBUIȚI

Emblematicul zgârie-nori newyorkez Empire State Building a fost iluminat luni seară în culorile Franţei în semn de omagiu pentru cântăreaţa franco-americană de culoare Josephine Baker, care urmează să fie înhumată marţi în mausoleul Pantheon din Paris, informează AFP, potrivit agerpres.

De la lăsarea întunericului şi pe parcursul întregii seri, partea superioară şi turnul acestui imobil în stil art deco cu 102 etaje au strălucit în albastru, alb şi roşu, ”în semn de omagiu pentru artista şi luptătoarea pentru drepturi civile Josephine Baker, prima femeie de culoare care se va odihni în Pantheon”, potrivit contului de Twitter al legendarului edificiu din Manhattan.


Citeşte şi: Renovarea de la Notre Dame transformă catedrala într-un ‘parc Disney al TREZIRII’ – Black News

De la etajul 86, jucătorul francez de baschet al echipei New York Knicks, Evan Fournier, a celebrat ”curajul” celei care a fost o eroină a mişcării de rezistenţă franceze în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi o militantă înfocată împotriva rasismului.

”Când ne gândim la ceea ce s-a întâmplat anul trecut sau acum doi ani” cu prilejul manifestaţiilor de amploare din Statele Unite după moartea afro-americanului George Floyd, ea ”era înaintea timpului său”, a spus sportivul, care a luat parte la ceremonie alături de unul dintre actorii din distribuţia serialului ”Emily in Paris”, francezul William Abadie, şi a consulului general al Franţei la New York, Jérémie Robert.

La ceremonie a fost de asemenea prezent Jari Bouillon-Baker, unul dintre cei doisprezece copii adoptaţi din toate colţurile lumii de vedeta franco-americană pentru a-şi afirma ataşamentul faţă de universalism prin crearea ”tribului curcubeu”.

Astăzi în vârstă de 68 de ani, cu domiciliul în New York, Jari Bouillon-Baker a dorit să aducă un omagiu ”mamei noastre” şi ”dragostei pe care care ne-o purta”.

Născută într-o familie săracă din Saint-Louis (Missouri, Statele Unite), Josephine Baker a încercat mai întâi să-şi facă o carieră la New York după care a plecat la Paris, Franţa devenind ţara sa adoptivă.

Citeşte şi: Renovarea de la Notre Dame transformă catedrala într-un ‘parc Disney al TREZIRII’ – Black News

Când a revenit în Statele Unite, s-a confruntat în continuare cu segregarea pe criterii rasiale, cum ar fi refuzul unor hoteluri newyorkeze de a o găzdui în 1948 sau când a obligat un club din Miami Beach, Copa City, să-şi deschidă porţile afro-americanilor sub ameninţarea că altfel nu-şi va susţine concertul acolo.

La New York, restaurantul ”Chez Joséphine”, fondat de cel care a fost considerat cel de-al treisprezecelea copil adoptat al cântăreţei, Jean-Claude Baker, i-a adus de asemenea un omagiu.