DISTRIBUIȚI
Reuters

Fostul vicepreşedinte al Zimbabwe, Emmerson Mnangagwa, va fi învestit vineri în funcţia supremă în stat, la trei zile după demisia lui Robert Mugabe, care a condus ţara cu o mână de fier vreme de 37 de ani, a anunţat miercuri radio-televiziunea publică ZBC, preluată de AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

‘Învestitura tovarăşului Mnangagwa est prevăzută vineri’, a informat site-ul ZBC.


Emmerson Mnangagwa, în vârstă de 75 de ani, urmează să sosească la Harare miercuri, în jurul orei locale 18.00 (16.00 GMT), la baza aeriană militară Manyame din capitală, indică aceeaşi sursă.

Citeşte şi: Ratko Mladic, ÎNCHISOARE pe VIAŢĂ pentru genocid. A fost evacuat din sala de judecată

La o zi după demisia lui Robert Mugabe, Zimbabwe intră astfel într-o nouă eră, după aproape patru decenii de conducere autoritară a fostului preşedinte.

Emmerson Mnangagwa a părăsit ţara, din motive de securitate, la scurt timp după înlăturarea sa din guvern la 6 noiembrie.

Cel supranumit ‘crocodilul’ din cauza caracterului său inflexibil, a fost deja propulsat duminică preşedinte al partidului la putere, Zanu-PF.

Citeşte şi: Imagini dramatice cu DEZERTAREA soldatului nord-coreean

Ascensiunea sa în funcţia supremă barează drumul fostei prime doamne, impopulara Grace Mugabe, dornică să-i ia locul soţului ei la momentul oportun.

Robert Mugabe, în vârstă de 93 de ani, s-a agăţat de putere timp de o săptămână după ce armata a preluat controlul, anunţând în cele din urmă marţi că demisionează, după ce parlamentul declanşase procedura de destituire.