DISTRIBUIȚI
FAZ

Preşedintele francez Emmanuel Macron este nevoit să găsească un înlocuitor pentru funcţia de comisar european din partea Franţei după respingerea de joi din Parlamentul European a propunerii sale pentru acest post de o importanţă strategică în viitoarea Comisie Europeană, potrivit Le Figaro, scrie mediafax.

Macron doreşte să păstreze portofoliul pe care ar fi trebuit să fie numită reprezentanta Franței în viitoarea Comisie Europeană, iar pentru asta trebuie să o înlocuiască pe Sylvie Goulard, un politician de centru, care a fost respinsă joi cu o largă majoritate de voturi în cea de-a doua audiere din Parlamentul European.


Citește și : Unitatea specială a GRU 29155 există, chiar dacă Kremlinul neagă

După respingerea candidatului francez la Comisia Europeană pentru prima dată în istoria Uniunii Europene (UE), liderul de la Palatul Elysse este nevoit să se confrunte acum cu două provocări majore. În primul rând, păstrarea unui portofoliul foarte amplu, respectiv piața unică, industrie, digitalizare, apărare, spațiu, audiovizual, cultură, care i-a fost atribuit Franței în cadrul organismului executiv al UE. În al doilea rând, găsirea unui nou candidat în locul centristei Sylvie Goulard.

„Întrebarea nu este pe cine va propune Franța, ci trebuie să știm ce așteaptă de la noi Ursula von der Leyen (președintele Comisiei Europene)”, a declarat vineri, la postul France Inter, secretarul de stat pentru afaceri europene, Amelie de Montchalin.

„Aceasta ne poate spune: vreau un bărbat, vreau o femeie. Ea trebuie să găsească alături de președintele republicii o cale de ieşire din această criză instituțională majoră pentru Europa”, a adăugat aceasta.

Citește și : Giuliani avertizează din nou că va face dezvăluiri despre presupuse afaceri ilegale în România ale familiei Biden

După alegerile europarlamentare din luna mai, în plină reflecţie asupra numelui candidatului francez pentru un portofoliu de comisar, Palatul Elysee a testat profilurile lui Clément Beaune, consilier pentru Europa și G20 al preşedintelui Macron, și Amelie de Montchalin.

Au fost menționați, de asemenea, ministrul Apărării, Florence Parly, și ministrul Economiei, Bruno Le Maire, însă cei doi membri ai guvernului nu s-au arătat interesați de această funcție, de o importanţă strategică pentru Franța.