DISTRIBUIȚI
RNZ

Internetul este folosit în mod abuziv ca armă de către terorişti pentru a răspândi ideologii bazate pe ură şi pentru a inspira noi atacuri, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron, într-o intervenţie video la summitul de la Christchurch consacrat combaterii terorismului online, relatează sâmbătă dpa, potrivit agerpres

„Noi, democraţiile şi apărătorii libertăţilor fundamentale trebuie să găsim soluţiile adecvate”, a îndemnat liderul francez, care a evocat totodată în intervenţia sa de vineri cazul Samuel Paty, profesorul francez ucis în octombrie lângă Paris după ce a fost contestat pe reţelele de socializare pentru că a prezentat la ore o imagine cu profetul Mahomed.


Citește și : Statele Unite depun eforturi pentru încetarea confruntărilor dintre Israel şi Hamas

Paty „nu trebuie şi nu va fi uitat. Aşa ceva nu trebuie să se mai întâmple niciodată”, a subliniat Macron.

El a precizat în intervenţia sa că, în paralel cu interzicerea conţinuturilor teroriste, trebuie acordată atenţia necesară şi protejării drepturilor fundamentale.

Emmanuel Macron şi premierul neozeelandez Jacinda Ardern au organizat prima ediţie a acestui summit acum doi ani, după atacurile teroriste de la Christchurch din 15 martie 2019, soldate cu 51 de morţi după ce un adept al supremaţiei albe a deschis focul în două moschei, transmiţând live pe Facebook o parte din masacru.

La rândul ei, Jacinda Ardern a ridicat problema înţelegerii algoritmilor meniţi să optimizeze conţinuturile social media, a consemnat Reuters.

„Existenţa algoritmilor în sine nu este neapărat o problemă, problema este dacă sunt folosiţi sau nu în mod etic. Aceasta este una din cele mai importante chestiuni pentru comunitate în următorul an, pe lângă extinderea reţelei”, a spus premierul neozeelandez sâmbătă, într-o conferinţă de presă organizată după forum.

Jacinda Ardern a menţionat că principalele firme de IT au exprimat o dorinţă reală, în cadrul summitului, de a folosi algoritmii pentru „intervenţii pozitive”, dar nu a dat detalii privind modul în care aceste companii vor modifica utilizarea algoritmilor ce controlează conţinuturile considerate nocive şi care pot duce la radicalizare.

Citește și : Peste 2.000 de rachete, lansate din Fâşia Gaza

După prima ediţie a summitului, peste 50 de ţări, organizaţii şi companii internaţionale s-au alăturat „Apelului de la Christchurch” pentru eliminarea conţinuturilor teroriste şi extremiste violente de pe internet.

În acest an, iniţiativei i s-au alăturat pentru prima dată şi Statele Unite ale Americii, după ce fosta administraţie a preşedintelui Donald Trump a refuzat să participe, invocând preocupări faţă de libertatea de exprimare.