DISTRIBUIȚI

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, îl va primi miercuri, la Palatul Élysée, pe omologul său din Polonia, Andrzej Duda, pe fondul tensiunilor dintre Uniunea Europeană şi Guvernul de la Varşovia pe tema situaţiei justiţiei, informează cotidianul Le Figaro, potrivit mediafax.

„Întrevederea reprezintă o ocazie de continuare a dialogului asupra modalităţilor de a depăşi criza pe tema situaţiei statului de drept”, a comunicat marţi Preşedinţia Franţei.


Citește și : Amnesty International cere o anchetă în Emirate după expulzarea unor migranţi africani

„Vor fi abordate şi teme referitoare la migraţie, la schimbările climatice, problemele energetice, industriale şi proiectul Europa apărării”, a precizat Palatul Élysée.

Săptămâna trecută, Emmanuel Macron s-a întâlnit şi cu premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, înaintea summitului UE de la Bruxelles.

Uniunea Europeană critică de mulţi ani reformele în sistemul judiciar aplicate de Guvernul de la Varşovia, dar tensiunile s-au amplificat recent, după ce Tribunalul constituţional din Polonia a contestat supremaţia dreptului comunitar.

Citește și : Regina Marii Britanii a participat la primul ei angajament oficial după spitalizarea de săptămâna trecută

Uniunea Europeană a ameninţat Polonia cu suspendarea dreptului de vot în Consiliul UE şi cu sancţiuni financiare, după decizia Tribunalului constituţional de la Varşovia, care a constatat incompatibilităţi cu legislaţia comunitară. Liderii UE nu au ajuns la nicio soluţie cu Polonia în cursul summitului desfăşurat săptămâna trecută la Bruxelles. Guvernul de la Varşovia a denunţat presiunile Uniunii Europene şi încălcarea suveranităţii Poloniei.