DISTRIBUIȚI
PublicInsta

Preşedintele Emmanuel Macron s-a întâlnit luni seara cu cacique Raoni, o figură emblematică a luptei indigenilor împotriva defrişării pădurii amazoniene, a anunţat acesta din urmă într-o conferinţă de presă desfăşurată la Bidart, în apropiere de Biarritz, staţiunea franceză care a găzduit timp de trei zile summitul G7, informează AFP, potrivit agerpres.

„Am vorbit cu preşedintele Macron despre multe subiecte şi am avut o discuţie bună”, a declarat Raoni în limba sa, cu ajutorul a doi interpreţi. „I-am cerut preşedintelui Macron să ne ajute să ne păstrăm pământurile”, a mai spus el.


Citește și : Trump ar putea accepta o întrevedere cu Rohani în anumite condiţii: ‘Când vor fi întrunite circumstanţele’

„Îi va convinge pe şefii de stat să ajute Amazonia în legătură cu incendiile şi cu starea critică a pădurii”, a declarat şeful tribului kayapo, în vârstă de 89 de ani, care purta tradiţionala podoabă de pene galbene pe cap.

Preşedintele Macron a lansat în cadrul G7 o „iniţiativă pentru Amazonia”, ale cărei păduri sunt cuprinse de numeroase incendii. Un total de 20 de milioane de dolari vor fi deblocaţi de urgenţă pentru a trimite bombardiere cu apă, demers la care Franţa îşi va duce sprijinul prin mobilizarea forţelor sale militare din Guyana.

Membrii G7 au convenit, de asemenea, asupra unui plan de susţinere a reîmpăduriri, la nivel ONU, care trebuie finalizat la Adunarea Generală a ONU de la sfârşitul lunii septembrie.
„Pădurile şi pământurile Braziliei ajută întreaga planetă să trăiască”, a subliniat Raoni Metuktire, un luptător neobosit pentru respectarea drepturilor comunităţilor indigene.

În opinia acestui adversar declarat al preşedintelui Jair Bolsonaro, şeful statului brazilian este cel care îi îndeamnă pe fermieri şi companiile miniere să dea foc Amazoniei.

Într-un interviu acordat vineri AFP, Raoni a solicitat sprijinul comunităţii internaţionale pentru a contribui „la plecarea cât mai rapidă” a lui Bolsonaro.

Citește și : Trump reiterează că l-ar putea invita pe Putin la următorul summit G7 din SUA

„În realitate, el este cel care creează probleme, care accentuează aceste distrugeri, aceste incendii, exploatările miniere. El este pe cale să colonizeze Amazonia, nu Macron”, a subliniat şeful de trib amazonian.

Preşedintele brazilian l-a acuzat pe Emmanuel Macron de „colonialism” referitor la ideea exprimată de şeful statului francez de a mobiliza sprijin internaţional în favoarea Amazoniei.

Pe 7 septembrie, Raoni urmează să participe la Bordeaux la Climax, o întâlnire alternativă de mobilizare ecologică, a cărei temă este Amazonia, cea mai mare pădure tropicală a planetei.