DISTRIBUIȚI
premiumtimesng.com

Otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal pe teritoriul britanic constituie o „atingere la suveranitatea europeană”, a declarat vineri preşedintele francez Emmanuel Macron, în finalul summitului european la Bruxelles, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Noi considerăm acest atac drept o provocare serioasă pentru securitatea noastră şi drept o atingere la suveranitatea europeană”, a declarat Macron într-o conferinţă de presă alături de cancelarul german Angela Merkel.


Citește și : Letonia începe expulzarea diplomaţilor ruşi

„Toate statele membre şi-au exprimat solidaritatea deplină cu aliatul lor britanic” joi seara, a amintit preşedintele francez, care se întâlnise cu prim-ministrul britanic Theresa May şi cu cancelarul Angela Merkel în marja summitului cu o zi înainte.

„Toţi au fost de acord că, potrivit evaluării Regatului Unit, nu există altă explicaţie plauzibilă decât responsabilitatea Rusiei”, a adăugat Macron.

Otrăvirea pe teritoriul britanic „cere un răspuns coordonat şi hotărât din partea UE şi a statelor membre” şi „mai multe state, între care Germania şi Franţa, vor aplica rapid măsurile coordonate”, a spus el.

Ţările UE au anunţat vineri la Bruxelles că ar putea lua măsuri naţionale împotriva Rusiei în următoarele zile, cum ar fi expulzări de diplomaţi.

Lituania, Irlanda, Republica Cehă şi Danemarca se numără printre statele membre care au declarat că sunt pregătite să ia măsuri suplimentare, după ce UE şi-a exprimat joi sprijinul pentru Marea Britanie şi a decis să-şi recheme ambasadorul din Rusia pentru „consultări”.

Măsurile naţionale care vor fi luate în zilele următoare vor fi „reacţii coordonate ale statelor membre” şi nu vor „fi neapărat” aceleaşi pentru toţi, a declarat preşedinţia franceză, adăugând că „acest lucru se va coordona până luni”.

Londra a expulzat 23 de diplomaţi ruşi, prezentaţi ca fiind agenţi de informaţii „nedeclaraţi”, pentru a sancţiona Moscova, şi a anunţat că niciun membru al guvernului britanic nu se va duce în Rusia pentru a urmări meciurile de fotbal ale Cupei Mondiale în iunie şi iulie.

Citește și : SUA : Donald Trump se va opune legii privind cheltuielile federale adoptată de Congres