DISTRIBUIȚI
afp

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a anunţat vineri că îşi va publica luni scrisoarea către francezi” şi că va preciza îndeosebi ceea ce intenţionează să facă din concluziile marii dezbateri naţionale lansate a doua zi, relatează AFP, scrie agerpres.

”În scrisoarea pe care mă pregătesc s-o scriu francezilor voi explica ceea ce intenţionez să fac” din concluziile dezbaterii, a spus el, în marja unui eveniment tradiţional la Palatul Ellysee, denumit ”Prăjitura Regilor”.


Citește și : Şapte morţi și 33 de răniți în accidentul unui autocar cu turişti străini în Cuba

Luarea de angajamente în acest punct ”este o condiţie pentru ca (dezbaterea) să fie luată în serios”, a declarat el presei.

”Este un moment esenţial şi foarte util pentru ţara noastră. Este o mare oportunitate. Trebuie să profite fiecare, cu partea sa de responsabilitate, de risc şi de necunoscut”, a continuat şeful statului francez.

”Vreau să aibă loc o dezbatere adevărată. Aceasta nu este o dezbatere ai cărei termeni şi rezultat se cunosc”, a conchis Macron.

Executivul depune eforturi pentru înlăturarea până luni a incertitudinilor care persistă încă în legătură cu marea dezbatere naţională, prin care intenţionează să domolească mânia ”vestelor galbene”, care se mobilizează din nou sâmbătă.

Citește și : Merkel: Acordul încheiat între UE şi Turcia pentru stoparea migraţiei ‘nu funcţionează corespunzător’

Pentru a discuta despre aceasta, premierul Edouard Philippe a reunit vineri dimineaţa la Matignon o mare parte din responsabilii sindicali. El urmează să prezinte luni detaliile practice ale acestei iniţiative, inedită în Franţa.