DISTRIBUIȚI
The Indian Express
Reuters

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, îl va primi vineri pe noul premier italian, Giuseppe Conte, pentru a pregăti Consiliul European de la 28 şi 29 iunie în special în chestiunea migranţilor, a informat luni Palatul Elysee, potrivit AFP.

„După prima lor întrevedere în paralel cu summitul G7 de la 8 iunie, această întâlnire va permite să se pregătească mai detaliat Consiliul European din iunie, îndeosebi în privinţa migranţilor şi consolidării zonei euro. Cei doi lideri vor aborda, de asemenea, subiecte internaţionale şi relaţia bilaterală”, a precizat preşedinţia Franţei, conform agerpres.


Citește și : Europarlamentari şi funcţionari europeni, blocaţi timp de mai multe ore într-un tren spre sediul PE din Strasbourg

Una din priorităţile noului guvern italian instalat după alegerile din martie, o alianţă între Mişcarea 5 Stele (antisistem) şi Liga (extremă dreaptă), este de a negocia din nou cu celelalte ţări europene sistemul de la Dublin pentru gestionarea migranţilor, care se va afla pe agenda Consiliului European.

„Am făcut cunoscută totala nemulţumire a Italiei legată de propunerile discutate în prezent pentru reforma reglementărilor de la Dublin. Italia a fost lăsată singură în acest dosar. Această reformă este necesară şi ne dorim o Europă mai solidară”, a declarat Giuseppe Conte presei italiene, vineri, la summitul G7.

Profesor de drept necunoscut publicului larg, Giuseppe Conte şi-a făcut o intrare răsunătoare la summitul G7 cu un mesaj pe Twitter în care se pronunţa în favoarea readmiterii Rusiei în această structură, urmând exemplul preşedintelui american, Donald Trump.

Citește și : SUA au sancţionat cinci societăţi ruse şi trei persoane pentru atacuri cibernetice

În cursul reuniunii organizate de Emmanuel Macron, vineri după-amiază, cu Theresa May şi Angela Merkel, ceilalţi doi lideri europeni aflaţi la G7, omologii săi l-au convins să se alăture poziţiei europene comune împotriva reintegrării Rusiei.

Ca o concesie la cererea Italiei, ei au acceptat să se menţioneze în comunicatul final păstrarea unui dialog deschis cu Moscova.