DISTRIBUIȚI
premiumtimesng.com

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a pledat miercuri pentru continuarea „dialogului permanent” cu Iranul, considerând că ţările denunţând acordul asupra programului nuclear – Statele Unite, Israelul, Arabia Saudită – ţin „un discurs care ne va conduce la război în Iran”, relatează AFP.

Decis în continuare să meargă la Teheran, în pofida anulării vizitei pregătitoare pe care trebuia să o efectueze vineri ministrul său de externe, Jean-Yves Le Drian, şeful statului francez a explicat, cu prilejul urărilor de Anul Nou adresate presei, că „va trebui mărită presiunea internaţională asupra Iranului”, dar „nu să se întrerupă discuţiile”, conform agerpres .


Pentru că „este pe cale să se reconstruiască pe ascuns la o ‘axă a răului’. Vedem discursul pe care îl ţin Statele Unite, Israelul şi Arabia Saudită, care sunt aliaţii noştri în numeroase privinţe: este aproape un discurs care ne va conduce la război în Iran”, a spus Emmanuel Macron. „Suntem pe cale să reproducem strategia deliberată a unora. Este important ca noi să păstrăm echilibrul în acest context”, a adăugat el.

Citește și : Steve Bannon cataloghează întâlnirea unui grup de ruşi cu Donald Trump Jr. drept ”trădătoare” şi ”nepatriotică”

„Trebuie o strategie regională care constă în găsirea modalităţii de a limita acţiunea Iranului” în zonă, a continuat preşedintele Franţei. „Dacă întrerupem însă toate discuţiile, există riscul de a merge până la elemente de conflict de o brutalitate extremă”, a insistat el, răspunzând întrebărilor presei.

Condiţia pentru efectuarea vizitei la Teheran este „revenirea la calm, respectarea libertăţilor. Nimic nu este avut în vedere” în contextul actual, a adăugat Emmanuel Macron.

Regimul iranian, a cărui armată de elită a proclamat miercuri sfârşitul „conspiraţiei”, se confruntă de joi cu o mişcare de protest care a făcut 21 de morţi, în majoritate protestatari, şi a dus la sute de arestări.