DISTRIBUIȚI
afp

Preşedintele francez Emmanuel Macron, care doreşte să revigoreze instituţiile europene, s-a declarat vineri ‘bucuros şi mulţumit’ de acordul convenit în Germania între conservatori şi social-democraţi, care ar putea scoate Berlinul dintr-o îndelungată incertitudine, relatează AFP.

‘Sunt bucuros şi mulţumit că dna Merkel poate avansa spre un guvern de coaliţie care va fi util şi care este aşteptat de Europa şi Franţa’, a declarat Macron în cursul unei conferinţe de presă comune la Paris cu cancelarul austriac Sebastian Kurz, potrivit agerpres .


‘Termenii acestui acord provizoriu sunt mai favorabili proiectului european’ decât precedentele proiecte de acord, a afirmat Macron, în timp ce sistemul instituţional european este suspendat de câteva luni de succesul sau eşecul cancelarului german în exerciţiu Angela Merkel de a se menţine la putere după alegerile care au plasat-o în minoritate în parlament.

Citește și : Donald Trump neagă că ar fi utilizat expresia „shithole countries” la întâlnirea DACA

În proiectul de acord între conservatori şi social-democraţi (SPD), ‘am regăsit numeroase dintre convingerile susţinute şi de cancelarul german Angela Merkel şi de Martin Schulz’, liderul SPD, a menţionat preşedintele francez.

‘Consider că acesta este un semn de progres semnfificativ în ceea ce priveşte chestiunile europene pe care mi le asum şi le-am apărat’, a adăugat el, în timp ce Sebastian Kurz i-a adresat Angelei Merkel ‘toate urările de succes pentru coaliţia sa’.

Documentul proiectului de acord pentru coaliţie prevede ‘consolidarea’ şi ‘reformarea’ zonei euro cu Franţa pentru a o face mai rezistentă la crize. SPD a insistat mult asupra acestui punct, în timp ce conservatorii au fost la început mai rezervaţi.

Printre pistele avansate în cadrul proiectului de acord se află crearea unui Fond monetar european, provenit din Fondul de salvare deja existent pentru ţările confruntate cu criza datoriei (MES). Din punctul de vedere al Berlinului, se presupune că acesta va monitoriza în continuare deficitele din zona euro.

Conservatorii cancelarului Angela Merkel şi social-democraţii (SPD) au convenit vineri asupra unui plan pentru începerea negocierilor oficiale de formare a unei coaliţii, după cinci zile de discuţii dificile, dintre care ultimele 24 de ore s-a negociat fără întrerupere.