DISTRIBUIȚI
El Mañana de Reynosa

Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a pronunţat miercuri pentru instituirea unui ‘armistiţiu’ în Ghouta orientală, enclavă controlată de rebeli la est de Damasc, unde regimul sirian atacă ‘civili’, fapt condamnat ‘cu fermitate’ de Franţa, relatează AFP.

În acelaşi timp, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut oprirea imediată a luptelor în zona rebelă din Ghouta orientală, asediată de regim şi care a devenit ‘iadul pe pământ’, conform agenţiei de presă citate, potrivit agerpres.


‘Franţa cere un armistiţiu în Ghouta orientală cu scopul de a asigura evacuarea necesară a civililor, crearea întregului acces umanitar indispensabil cât mai curând posibil’, a declarat preşedintele francez după o întâlnire cu omologul său liberian George Weah.

Citește și : Viorica Dăncilă : MCV-ul trebuie ridicat. Nu este normal ca România să preia preşedinţia CE cu o sancţiune

‘Franţa rămâne pe deplin angajată în cadrul coaliţiei internaţionale în Siria în lupta împotriva teroriştilor islamişti, dar ceea ce se întâmplă astăzi în Ghouta orientală este clar condamnat cu fermitate de Franţa’, a afirmat Emmanuel Macron.

‘Sub pretextul luptei împotriva teroriştilor jihadişti, regimul, împreună cu unii dintre aliaţii săi, a decis să atace populaţia civilă şi, eventual, pe unii dintre adversarii săi’, a adăugat el.

‘Acesta este motivul pentru care Franţa cere un armistiţiu în Ghouta Orientală. Solicităm adoptarea imediată a unei rezoluţii ONU pe această temă’, a subliniat Emmanuel Macron.

Regimul sirian desfăşoară din 5 februarie o ofensivă de anvergură împotriva Ghoutei orientale, ultimul bastion al rebelilor în regiunea Damascului.

Bombardamente intense ale aviaţiei şi artileriei au făcut mai multe sute de victime, între care majoritatea civili, dintre care 40 numai miercuri, în pofida protestelor internaţionale.

‘Fac apel la toate părţile implicate să oprească imediat orice acţiune de război în Ghouta orientală pentru a permite celor ce au nevoie acces la ajutorul umanitar’, a declarat secretarul general al Naţiunilor Unite.