DISTRIBUIȚI
afp

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a estimat, joi, că în Europa populismul se răspândeşte ca o boală pe care europenii trebuie să o combată mai viguros în loc să critice măsurile guvernelor proeuropene, precum cel francez, transmit AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

Şeful statului francez a devenit ţinta criticilor în ţara sa pentru că nu a acceptat nava cu migranţi Aquarius pe care ministrul de interne italian Matteo Salvini a respins-o din porturile italiene, ceea ce a dus la o dispută verbală între Paris şi Roma.


Citește și : Peisajul minier din Roşia Montană, propus pentru o înscriere pe lista patrimoniului mondial UNESCO

Aflat în vizită în regiunea Bretagne (nord-vestul Franţei), Macron le-a solicitat comentatorilor politici să îi critice pe cei care ‘urăsc Europa’ mai degrabă decât să îl atace pe el.

”Îi poţi vedea cum se întind ca lepra peste tot în Europa, în ţări unde credeam că ar fi imposibil să îi mai vedem, în ţări vecine. Ei (populiştii, n.r.) spun cele mai rele lucruri şi ajungem să ne obişnuim cu asta. Ei provoacă şi nimeni nu este oripilat de acest lucru”, a continuat Macron.

Disputa dintre Paris şi Roma în legătură cu nava Aquarius, având peste 600 de migranţi la bord, printre care femei şi copii, a atras atenţia Papei Francisc şi a cauzat divizări între ţările europene, punând la încercare inclusiv fragila coaliţie guvernamentală din Germania, condusă de cancelarul Angela Merkel.

”Îi acuzăm pe europeni că nu sunt exact cum am vrea noi să fie, dar uităm să îi denunţăm pe cei care nu mai sunt ca noi, pe cei care urăsc (Europa) şi care îşi promovează planurile. Ne obişnuim cu extremele în ţări care au fost ani buni proeuropeni ca noi şi în această chestiune elitele politice, jurnalistice şi de afaceri au o responsabilitate imensă”, a adăugat preşedintele Franţei.

Citește și : Parlamentul European denunță derapajele de la standardele democratice în Republica Moldova