DISTRIBUIȚI
Reuters

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat miercuri, la sosirea la summitul european extraordinar dedicat discuţiilor pe tema prelungirii datei Brexitului, că din punctul său de vedere o prelungire, în special una pe termen lung, nu trebuie considerată în acest moment ca fiind decisă şi că aşteaptă să afle argumentele premierului britanic Theresa May, relatează agenţiile AFP şi EFE, potrivit Agerpres.

”O voi asculta cu nerăbdare pe May, dar în opinia mea nimic nu este stabilit, nimic. Mai ales (…) o extindere pe termen lung” a indicat preşedintele francez.


Citește și: Theresa May: Avem drept obiectiv obţinerea unui acord de retragere din UE într-o manieră ordonată şi fără probleme

”Trebuie să înţelegem astăzi motivul acestei cereri, care este proiectul politic care o justifică şi care sunt propunerile clare, dar, în ceea ce mă priveşte, voi susţine în continuare principiile clarităţii, unităţii proiectului european şi respectului faţă de alegerile britanice. În opinia mea, în acest moment nimic nu este stabilit”, a argumentat el.

Premierul Theresa May a cerut o nouă amânare a Brexitului, până pe 30 iunie, pentru a încerca în acest timp să convină cu liderul opoziţiei laburiste, Jeremy Corbyn, o soluţie ce ar putea întruni un sprijin majoritar în Camera Comunelor, care a respins de trei ori acordul negociat de May cu Bruxelles-ul. Deputaţii britanici pro-europeni consideră că acest acord ar menţine legături prea slabe cu UE, în timp ce euroscepticii cred că, dimpotrivă, Regatul Unit ar rămâne captiv în uniunea vamală europeană din cauza clauzei de ”backstop” pentru frontiera nord-irlandeză. Corbyn la rândul său doreşte rămânerea în uniunea vamală cu UE.

Citește și: Copiii jurnalistului saudit Khashoggi neagă orice discuţie cu Riadul cu privire la un aranjament

Niciun stat membru nu este aşteptat să se opună unei noi amânări la summitul de miercuri, întrucât prioritatea tuturor este evitarea unei separări brutale pe 12 aprilie, au declarat pentru AFP mai multe surse diplomatice. Totuşi, în această dezbatere au ieşit la suprafaţă noi divizări între statele membre, în timp ce Parisul a condus tabăra partizanilor unei atitudini mai ferme faţă de Regatul Unit, Berlinul s-a alăturat taberei mai moderate, care ar accepta o amânare a Brexitului chiar şi dincolo de data solicitată de Theresa May.