DISTRIBUIȚI
Deccan Chronicle

Jumătate dintre plantele şi animalele din zonele naturale cele mai bogate ale lumii riscă să dispară dacă emisiile de gaze cu efect de seră vor continua să crească în mod necontrolat, au avertizat experţii în cadrul unui studiu citat marţi de Press Association.

Chiar dacă sunt atinse obiectivele de limitare a încălzirii globale la cel mult 2 grade Celsius peste nivelurile din perioada preindustrială, un sfert dintre specii ar putea dispărea totuşi din cele mai importante zone naturale de pe Pământ, se arată în concluziile cercetării, conform agerpres.


Studiul dezvăluie impactul schimbărilor climatice asupra plantelor, mamiferelor, reptilelor, păsărilor şi amfibienilor din zone bogate şi de neînlocuit din sălbăticie, din Amazon şi Yangtze, China, până în Galapagos.

Citește și : Italia : Centrul de primire pentru migranţi din insula Lampedusa va fi închis temporar pentru lucrări de reparaţii

Cercetătorii au analizat impactul creşterii valorilor de temperatură şi al schimbărilor cantităţii de precipitaţii în cadrul mai multor scenarii climatice, de la un eşec al reducerii emisiilor la acţiuni dure pentru limitarea încălzirii globale la cel mult 2 grade Celsius, asupra a aproximativ 80.000 de specii care trăiesc în 35 de regiuni sălbatice.

Unele dintre cele mai afectate zone sunt Amazonul, pădurile Miombo din sudul Africii, unde trăieşte câinele sălbatic african, şi sud-vestul Australiei, conform rezultatelor cercetării realizată de University of East Anglia, James Cook University şi organizaţia World Wide Fund for Nature (WWF).

Iar specii precum panda gigant sau leopardul de zăpadă şi ursul polar s-ar putea confrunta cu reducerea habitatului şi cu împuţinarea surselor de hrană.

Eşecul reducerii emisiilor de carbon care stau la baza schimbărilor climatice, ceea ce ar duce la o creştere a temperaturii cu 4,5 grade Celsius peste nivelurile din perioada preindustrială până în 2100 ar putea determina dispariţia a 80% dintre mamiferele din pădurile Miombo şi a 67% dintre plantele din Pădurea Amazoniană.

Temperaturile mai ridicate şi precipitaţiile neregulate ar putea deveni „noua normalitate”, cu un impact deosebit asupra unei diversităţi de specii de animale sălbatice, de la elefanţii africani care consumă în fiecare zi cantităţi importante de apă până la tigrii din zonele de coastă din India şi Bangladesh care ar putea rămâne fără 96% din habitatul pentru reproducţie din cauza creşterii nivelului mărilor şi oceanelor.

În cazul în care creşterile valorilor de temperatură sunt limitate la 2 grade Celsius, ceea ce ar necesita mai multe acţiuni în comparaţie cu cele la care s-au angajat până acum guvernele, impactul asupra speciilor sălbatice ar fi mai mic, însă acesta va fi în continuare unul de amploare, precizează sursa citată.

În Mediterana, 30% dintre specii ar fi expuse riscului de dispariţie, în timp ce peste o treime (36%) dintre plante ar putea să dispară.

Printre speciile sălbatice afectate s-ar putea număra broaştele ţestoase deoarece temperaturile mai calde determină ieşirea din ouă a unui număr mai mare de femele sau pot împiedica eclozarea, iar creşterea nivelului mărilor şi oceanelor poate distruge locurile de cuibărit.

Dacă speciile reuşesc să se deplaseze către zone noi unde climatul le este mai prielnic, s-ar putea înregistra o reducere a extincţiei locale de la 25% la 20% în cazul unei creştere a temperaturii de 2 grade Celsius, deşi unele plante şi reptile, cum ar fi orhideele sau broaştele nu pot face această trecere suficient de repede.

Prof. Rachel Warren de la University of East Anglia a declarat că studiul a demonstrat beneficiile pentru speciile sălbatice ale limitării încălzirii globale la 2 grade Celsius. „Am studiat 80.000 de specii de plante, mamifere, păsări, reptile şi amfibieni şi am constatat că 50% dintre specii ar putea dispărea din aceste zone în lipsa unei politici climatice”, a spus ea. „Cu toate acestea, dacă încălzirea globală este limitată la 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, procentul ar putea fi redus la 25%”, a adăugat cercetătoarea.

Raportul nu a analizat impactul limitării creşterii nivelurilor de temperatură la doar 1,5 grade Celsius la care s-au angajat ţările semnatare ale Acordului de la Paris privind schimbările climatice, însă speciile sălbatice ar avea şi mai mult de câştigat în acest caz, după cum a subliniat Warren.

Dr. Stephen Cornelius de la WWF-UK a declarat că „aceasta este o problemă globală (care) demonstrează că în ultimii 50 de ani şi în toate anotimpurile toate cele 35 de locuri prioritare de peste tot din lume au asistat la o creştere a temperaturilor”.

„Pot fi observate deja schimbări şi urmări, iar estimările arată că vor continua. Nu există nicio zonă care să nu fie afectată, deşi există unele care sunt mai vulnerabile şi există unele zone care sunt mai rezistente decât altele”, a precizat Cornelius.

El a avertizat că „speciile de plante sunt incredibil de vulnerabile”, acest lucru putând afecta alte specii, cum ar fi păsările care se pot baza pe o anumită plantă ca sursă de hrană.

Studiul a fost publicat în jurnalul Climatic Change, cu puţin timp înainte de Ora Pamântului, cel mai important eveniment global de mediu, organizat de WWF la 24 martie.

Citește și : SUA : Un consilier al lui Tillerson, Steve Goldstein, concediat de Trump după ce a comentat public destituirea acestuia