DISTRIBUIȚI

Trimisul special ucrainean pentru Orientul Mijlociu, Maksim Subh, a acuzat joi Moscova că împiedică livrările de cereale ucrainene în Orientul Mijlociu în faţa Ligii Arabe, care l-a primit recent cu mare pompă pe şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, relatează AFP.

La sfârşitul lui iulie, Lavrov s-a dorit a fi liniştitor la sediul Ligii din Cairo pe tema securităţii alimentare în regiune. Joi, Maksim Subh a spus că creşterea mondială a preţului bunurilor alimentare este „un rezultat direct al agresiunii ruse”.


„Ucraina are peste 20 de milioane de tone de cereale gata de export către ţările arabe şi africane” dar care sunt „blocate (…) din cauza blocadei impuse de Rusia”, a declarat el.

Un acord semnat la sfârşitul lui iulie, la Istanbul, între Moscova şi Kiev, sub egida ONU, prevede „culoare securizate” pentru circulaţia în Marea Neagră a navelor comerciale, dar nicio navă ucraineană nu a ajuns în Orientul Mijlociu de atunci.

Acordul ar urma să permită exportul a între 20 şi 25 milioane de tone de cereale blocate în Ucraina şi să faciliteze exporturile agricole ruseşti, reducând astfel riscul unei crize alimentare în lume.

Dacă pentru Serghei Lavrov „criza a fost agravată de sancţiunile occidentale ilegale împotriva Rusiei”, pentru Maksim Subh aceste măsuri de retorsiune sunt „unicul mijloc capabil să readucă Rusia la raţiune”.

Emisarul ucrainean a avertizat, de asemenea, ţările arabe, împotriva „ingerinţei ruse în afacerile regionale”, acuzând Rusia că „îşi trimite mercenarii” pentru a plănui „lovituri de stat” în scopul „jefuirii bogăţiilor acestor ţări”.

Dependente de cerealele sau de armele ruseşti, majoritatea capitalelor arabe nu au luat până acum poziţie privind conflictul din Ucraina, grijulii să menajeze Moscova fără a întoarce spatele SUA, care sunt de partea Kievului, comentează AFP.

Numai Siria – încă suspendată din Liga Arabă după războiul în care Moscova susţine regimul lui Bashar al-Assad – a recunoscut independenţa republicilor separatiste proruse.

Kievul şi Damascul şi-au rupt apoi relaţiile pentru că, a acuzat joi Maksim Subh, Siria „legitimează ocupaţia ilegală a Rusiei”.