DISTRIBUIȚI
iuvmpress.com

Emisarul SUA privind Iranul, Brian Hook, a demisionat, a anunţat joi seară secretarul de Stat american, Mike Pompeo, conform site-ului Axios.com şi agenţiei de presă Reuters, scrie mediafax.

Elliot Abrams, actualul emisar american pentru Venezuela, va prelua şi portofoliul privind Iranul.


Citește și : Sancţiuni americane împotriva a 3 indivizi şi a unei companii pentru contrabandă cu combustibil şi droguri din Libia

„Emisarul special Brian Hook a fost timp de doi ani persoana desemnată de mine să se ocupe de Iran şi a obţinut rezultate istorice în contracararea regimului iranian”, a declarat Mike Pompeo.

Brian Hook „a negociat cu succes cu iranienii eliberarea din închisoare a lui Michael White şi a lui Xiyue Wang. Emisarul special Hook a îndeplinit în mod distins funcţia de director pentru Planificare politică şi a iniţiat o serie de noi strategii care au avansat interesele de securitate naţionale ale SUA şi aliaţilor. Mi-a fost un consilier de încredere şi un bun prieten”, a subliniat Mike Pompeo.

Citește și : Grecia îşi afirmă disponibilitatea de a angaja negocieri cu Turcia

Brian Hook a afirmat în luna iunie că Administraţia Donald Trump ar fi dispusă să recurgă la forţă militară pentru a opri Iranul să dezvolte arme nucleare.

Preşedintele Donald Trump a decis în 2018 retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul. Washingtonul a impus din nou sancţiuni, cerând Teheranului să limiteze activităţile nucleare şi balistice. Tensiunile dintre SUA şi Iran s-au amplificat după de armata americană l-a asasinat în ianuarie, la Bagdad, pe generalul iranian Qassem Soleimani, comandantul Forţei Quds din cadrul Gardienilor Revoluţiei.