DISTRIBUIȚI
vestnikkavkaza.net

Emisarul ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, a anunţat miercuri în Consiliul de Securitate al ONU că se va retrage din funcţie ‘din motive personale’ la sfârşitul lunii noiembrie, după ‘patru ani şi jumătate’ de mandat, relatează AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.

Demisia emisarului, care s-a căsătorit recent, nu este însă o surpriză. În urmă cu câteva luni, el l-a anunţat că doreşte să renunţe la funcţie pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care se află din această vară în căutarea unui succesor, potrivit mai multor surse diplomatice.


Citește și : Cazul Khashoggi: Percheziţii la reşedinţa consulului saudit din Istanbul

Staffan de Mistura a anunţat de asemenea că va merge săptămâna viitoare la Damasc, la invitaţia autorităţilor siriene, pentru a discuta despre crearea unui comitet constituţional însărcinat să redacteze o nouă Constituţie pentru Siria.

Crearea acestui comitet, anunţată în ianuarie la Soci, în Rusia, s-a dovedit a fi deosebit de laborioasă.

‘Sper să pot convoca acest comitet în noiembrie’, a declarat Staffan de Mistura, fără a oferi o dată precisă. ‘Nu dorim să convocăm acest comitet dacă nu este credibil şi echilibrat’ între regim, opoziţie şi societatea civilă, a adăugat el.

Citește și : Atac armat la un colegiu din Crimeea: Un elev de 18 ani a deschis focul (comitetul de anchetă rus)

Din septembrie, emisarul ONU a fost supus unei presiuni considerabile din partea statelor occidentale, în special a Statelor Unite, Franţei şi Marii Britanii, pentru convocarea comitetului până la sfârşitul lunii octombrie. Parisul consideră că întârzierea creării acestui comitet este din vina Damascului. În schimb, Rusia a afirmat în septembrie că nu era necesar să se grăbească lucrurile şi bănuieşte că statele occidentale doresc o schimbare a regimului în Siria.