DISTRIBUIȚI
afp

Emisarul Naţiunilor Unite pentru Libia a îndemnat luni la declararea unui armistiţiu pe perioada sărbătorii musulmane Eid al-Adha (Sărbătoarea Sacrificiului) în perioada 11-15 august, într-o intervenţie în faţa Consiliului de Securitate al ONU, informează AFP, potrivit agerpres.

Ghassan Salame a afirmat că aproximativ 1.100 persoane şi-au pierdut viaţa în luptele din jurul capitalei Tripoli începând din luna aprilie, când mareşalul Khalifa Haftar a declanşat campania de cucerire a capitalei libiene. Oficialul ONU a mai indicat că nu sunt semne de domolire a conflictului armat.


Citește și : Trump vrea să iniţieze retragerea trupelor americane din Afganistan înaintea alegerilor prezidențiale

„Armistiţiul ar trebui să fie însoţit de măsuri de consolidare a încrederii între părţi care să includă schimburi de prizonieri, eliberarea persoanelor reţinute arbitrar sau răpite şi schimbul de rămăşiţe ale victimelor”, a declarat Salame în cadrul intervenţiei video adresate membrilor Consiliului de Securitate.

Emisarul ONU pentru Libia a cerut organizarea unei reuniuni internaţionale care să susţină o încetare a focului şi aplicarea strictă a embargoului impus vânzării de arme către Libia, precum şi o întâlnire a celor două tabere pentru a impulsiona procesul de identificare a unei soluţii.

Salame a evidenţiat necesitatea acordului membrilor Consiliului de Securitate pentru realizarea de progrese în atingerea acestor obiective.

Libia s-a prăbuşit în haos în urma revoltei din 2011 care a dus la răsturnarea dictatorului Muammar al-Gaddafi.

Citește și : Un american suspectat de uciderea unui polițist la Roma a fost fotografiat în cătuşe, legat la ochi

Mareşalul Khalifa Haftar, care deţine deja controlul asupra celei mai mari părţi din estul Libiei, a decis în aprilie ca Armata Naţională Libiană (LNA) pe care o conduce, să cucerească Tripoli, oraşul controlat de rivalii săi reuniţi în cadrul Guvernului de Acord Naţional (GNA), susţinut de ONU.

Luptele au ajuns într-un impas, în timp ce mii de civili au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele.