DISTRIBUIȚI
Martin Griffiths, UN Special Envoy for Yemen briefs the press on the Geneva Consultations on Yemen, Palais des Nations. 5 September 2018. Photo by Violaine Martin

Emisarul special al ONU pentru Yemen, Martin Griffiths, a sosit marţi în capitala Sana’a pentru o vizită de două zile, au anunţat Naţiunile Unite, informează DPA, potrivit agerpres.

O sursă aeroportuară a declarat că Griffiths a fost primit de oficiali houthi şi că se aşteaptă ca el să se întâlnească cu liderul rebelilor, Abdel-Malek al-Houthi, şi cu alţi oficiali.


Citește și : La un an de la asasinarea jurnalistului Khashoggi, o înregistrare scoate la iveală detalii cutremurătoare

Vizita are loc după ce rebelii au eliberat cel puţin 290 de prizonieri în cadrul unui acord mediat de ONU, la care s-a ajuns în decembrie când reprezentanţii houthi şi ai guvernului susţinut de saudiţi au convenit asupra unui schimb de prizonieri.

Conform acordului, se aşteaptă în final un schimb de aproximativ 16.000 de prizonieri.

„Astfel de iniţiative ajută la crearea unui mediu propice şi la construirea încrederii pentru reluarea procesului de pace”, a declarat Griffiths într-un comunicat marţi.

Yemenul, una dintre cele mai sărace ţări arabe din lume, se confruntă cu o luptă devastatoare de putere între houthi şi guvern de la sfârşitul anului 2014.

Citește și : Nepoata lui Marine Le Pen anunţă că nu va candida la alegerile prezidenţiale din Franța

Saudiţii se tem că houthi vor oferi Iranului un cap de pod strategic în Peninsula Arabică.

Discuţiile de pace de anul trecut mediate de ONU în Suedia au condus la un acord ce a inclus de asemenea retragerea forţelor din oraşul Hodeida şi un armistiţiu în oraşul port. Acordul nu a fost complet pus în aplicare.