DISTRIBUIȚI
twitter

Administrația de la Beijing l-a înlocuit pe liderul Biroului de legătură din Hong Kong, cel mai important oficial politic chinez în regiunea autonomă, după peste șase luni de proteste antiguvernamentale, relatează site-ul agenției Reuters, scrie mediafax.

Ministerul Resurselor Umane și Securității Sociale din China a anunțat, sâmbătă, pe site-ul său, că Wang Zhimin, care deținea postul încă din 2017, a fost înlocuit de Luo Huining, în vârstă de 65 de ani, care până în noiembrie era cel mai important oficial al Partidului Comunist din China în provincia Shanxi.


Citește și : Afganistanul se teme de violenţe în regiune după uciderea generalului iranian Soleimani

Agenția Reuters a relatat în exclusivitate în noiembrie că Beijingul ia în considerare înlocuirea lui Wang, în semn de nemulțumire față de modul în care Biroul de legătură a gestionat situația generată de protestele prodemocrație.

Biroul de legătură, care se subordonează Consiliului de Stat al Chinei, servește ca platformă prin care Beijingul își proiectează influența în oraș.

Wang a avut cel mai scurt mandat de director al Biroului de legătură din 1997 și până astăzi.

Protestele de la Hong Kong au izbucnit în cursul verii ca reacţie la controversatul proiect de lege ce ar fi facilitat extrădările spre China continentală. În total, de la startul protestelor, în luna iunie, au fost reținute 7.000 de persoane.

Citește și : Generalul Soleimani va fi înmormântat marţi în oraşul său natal din centrul Iranului

Demonstrațiile au fost adesea marcate de incidente violente între protestatari și forțele de ordine, care au folosit în repetate rânduri gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a dispersa mulțimile de manifestanți.