DISTRIBUIȚI
scmp

Emisarul american pentru Coreea de Nord, Stephen Biegun, se întâlneşte miercuri cu omologii săi sud-coreean şi japonez pentru o analiză a situaţiei după eşecul summitului între Donald Trump şi Kim Jong Un la Hanoi, în timp ce Phenianul pare să fie început reconstruirea unui sit de lansare a rachetelor, potrivit AFP, scrie Agerpres.

Diplomatul urmează să aibă întâlniri separate cu reprezentantul special al Seulului pe problema nord-coreeană, Lee Do-hoon, şi cu emisarul nipon Kenji Kanasugi. De asemenea, este planificată o întâlnire în trei, a indicat pentru agenţia franceză de presă un oficial al Departamentului de Stat al SUA.


Citește și: ALERTĂ în Anglia: Au fost evacuate clădiri ale unor universități în urma mai multor alerte – VIDEO

La cel de-al doilea lor summit desfăşurat la sfârşitul lunii februarie în Vietnam, preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un au eşuat în demersul încheierii unui acord, chiar şi parţial, asupra denuclearizării nord-coreene, în special din cauza sancţiunilor economice a căror ridicare a fost cerută cu insistenţă de către liderul de la Phenian. Cele două părţi şi-au afirmat dorinţa de a continua dialogul, dar nicio întâlnire nouă nu a fost stabilită.

Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Robert Palladino, a refuzat marţi să spună presei dacă Washingtonul a reînnoit contactul cu nord-coreenii după întâlnirea ratată.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a afirmat luni că ‘speră’ să poată ‘trimite o echipă la Phenian în următoarele săptămâni’ pentru a relua discuţiile , recunoscând totuşi că nu a obţinut ‘niciun angajament în această privinţă’.

Citește și: Şeful armatei ucrainene: Rusia pregătește o invazie din trei direcţii în Ucraina

În timp ce viitorul procesului de reconciliere inedit angajat de cei doi lideri anul trecut este incert, experţi americani au indicat pe baza imaginilor de satelit că Phenianul a început se pare ‘reconstrucţia rapidă’ a sitului de lansare a rachetelor Sohae, fără a preciza dacă înainte sau după eşecul summitului de la Hanoi. Regimul nord-coreean se angajase să-l închidă şi începuse demontarea acestuia.

La solicitarea AFP, Departamentul de Stat a refuzat orice fel de comentariu, invocând confidenţialitatea informaţiilor furnizate de serviciile secrete.