DISTRIBUIȚI

Emigranţii cubanezi pot investi în ţara lor de origine în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii străini, a indicat guvernul de la Havana, pe fondul contracţiei economice accelerate de noile sancţiuni americane, transmite dpa, potrivit agerpres.

O lege din 2014 privind investiţiile străine nu conţine nicio prevedere referitoare la ‘cetăţenie sau origini’, a subliniat vineri Deborah Rivas, director pentru investiţii în Ministerul Comerţului Exterior.


Citește și : SUA îi dau Turciei termen până la sfârşitul lui iulie pentru a renunţa la achiziţia de sistemele ruseşti S-400

Legea prevede doar că investitorii străini trebuie ‘să domicilieze şi să aibă capital în afara Cubei’, le-a precizat Rivas reporterilor.

Un portofoliu de oportunităţi de afaceri postat pe site-ul ProCuba al ministerului listează 525 de proiecte în care străinii pot investi, mai ales în turism, energie, transport şi logistică.

‘Nu există diferenţe în ce priveşte tratamentul aplicat investitorilor străini care sub cubanezi rezidenţi în străinătate’, a precizat Rivas.

Guvernul cubanez a calculat că are nevoie de investiţii străine anuale de 2 miliarde de dolari pentru a finanţa dezvoltării ţării, dar a atras doar 5,5 miliarde de la intrarea în vigoare a legii, în 2014.

SUA au anunţat săptămâna aceasta noi sancţiuni împotriva Cubei, vizând restricţii la călătoriile cetăţenilor americani pe insulă.

Luna trecută, SUA au reactivat o lege care le permite cetăţenilor săi să dea în judecată companii şi cetăţeni străini care utilizează proprietăţi confiscate în Cuba de guvernul de la Havana.

Citește și : Șeful diplomației germane în turneu în Orientul Mijlociu pentru discuţii pe dosarul nuclear iranian

Cuba a început luna trecută să raţionalizeze alimente şi articole de igienă, acuzând embargoul american pentru penurii.

Analiştii economici dau însă vina pe dependenţa exagerată a Havanei de aliatul său cheie Venezuela, care traversează propria criză economică, şi pe calitatea slabă a produselor fabricate în Cuba.