DISTRIBUIȚI
DW

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) consideră că producătorii farmaceutici ar trebui să lucreze la mai multe vaccinuri actualizate împotriva COVID-19, nu doar la unul singur care să fie conceput pentru a combate varianta cu răspândire rapidă Omicron, ci şi la versiuni de seruri care să ţintească o combinaţie de variante virale, informează Reuters, potrivit agerpres

„Auzim de la celelalte agenţii cu rol de reglementare medicală că este important să nu excludem nicio opţiune”, a declarat directorul pentru strategie vaccinală din cadrul EMA, Marco Cavaleri, marţi, într-o conferinţă de presă. „Aşadar, va fi la fel de important să avem în vedere nu doar un vaccin monovalent în acest moment, ci, poate, şi un vaccin bivalent sau multivalent”, a adăugat el.


Citește și : Canada autorizează pastila anti-COVID-19 de la Pfizer

Printre producătorii de vaccinuri anti-COVID-19 lucrează în prezent la remodelarea vaccinurilor lor actuale pentru a combate varianta Omicron a noului coronavirus, care a devenit dominantă şi a înlocuit Delta în multe regiuni ale lumii, se numără Pfizer-BioNTech, Moderna şi alianţa AstraZeneca-Universitatea Oxford.

Ugur Sahin, CEO-ul companiei BioNTech, a pus sub semnul întrebării, săptămâna trecută, necesitatea de a dezvolta produse medicale concepute pentru mai multe variante virale, întrucât imunitatea împotriva Omicron oferă probabil protecţie şi împotriva variantelor precedente ale virusului SARS-CoV-2.

„Infecţia cu Omicron şi vaccinul contra Omicron vor stimula cel mai probabil, cu o mare probabilitate, reacţia imunitară împotriva tuturor variantelor virale existente”, a spus Ugur Sahin într-o conferinţă pe teme de sănătate, organizată în format virtual de J.P. Morgan.

Citește și : Dominic Raab îl apără pe BoJo în scandalul ‘Partygate’: ‘Este un nonsens!’

„Ce valoare ar avea (un ser multivalent – n.r.) dacă vom combina un vaccin potenţial împotriva Omicron cu un ser împotriva altei variante, în contextul în care vaccinul contra Omicron va fi, cel mai probabil, eficient de unul singur?”, a adăugat el.