DISTRIBUIȚI
CBC.ca

Organismul european de reglementare a medicamentelor a decis să nu declare deficitul actual de antibiotice de pe continent drept „un eveniment major”, transmite joi Reuters citând surse apropiate situaţiei, potrivit agerpres

Declararea unui „eveniment major” ar permite Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) să coordoneze acţiunile de remediere a lipsurilor la nivel paneuropean şi să sporească obligaţiile de raportare ale producătorilor.


Citește și : China anunţă o scădere cu 80% a numărului zilnic de decese asociate COVID-19

Anumite antibiotice utilizate pe scară largă, inclusiv amoxicilina – folosită pentru tratarea infecţiilor bacteriene şi prescrisă adesea pentru infecţii la nivelul urechii şi pieptului, la copii – înregistrează lipsuri începând din octombrie.

Aproape toate ţările din Europa au raportat stocuri insuficiente, potrivit EMA.

O reuniune a grupului executiv de coordonare al EMA privind deficitul şi siguranţa produselor medicamentoase (MSSG) a avut loc joi pe această temă.

EMA nu a răspuns imediat solicitării Reuters de a comenta pe marginea acestui subiect.

Citește și : Facebook şi Instagram îşi redeshid ‘porţile’ pentru Donald Trump

Miercuri, un consorţiu alcătuit din grupuri de organizaţii de pacienţi şi consumatori a adresat EMA o scrisoare în care a atras atenţia că nu sunt luate suficiente măsuri pentru rezolvarea problemei penuriei de antibiotice, adăugând că utilizarea de medicamente alternative afectează stocurile acestora. De asemenea, grupurile au recomandat EMA să declare situaţia drept „eveniment major”.