DISTRIBUIȚI

Beneficiile vaccinului AstraZeneca depășesc riscurile, arată Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA). Cheagurile de sânge neobișnuite pot fi listate drept „efecte adverse rare”, a adăugat EMA, potrivit mediafax.

EMA le recomandă celor vaccinați să rămână vigilenți timp de două săptămâni, adăugând că au fost analizate 86 de cazuri de tromboză venoasă.


Citește și : Ungaria relaxează unele restricții în ziua în care raportează cel mai mare număr de decese

„EMA reamintește celor din domeniul sănătății și celor vaccinați să rămână conștienți de posibilitatea apariției unor cazuri foarte rare de cheaguri de sânge combinate cu niveluri scăzute de trombocite în decurs de 2 săptămâni de la vaccinare”, conform EMA.

Până acum, majoritatea cazurilor raportate au apărut la femei sub vârsta de 60 de ani în decurs de 2 săptămâni de la vaccinare.

„Pe baza dovezilor disponibile în prezent, nu au fost confirmați factori de risc specifici”, conform EMA.

Citește și : Situația devine disperată la Kiev, Ucraina înregistrează un record de decese

Una dintre posibilele cauze ale apariției cheagurilor de sânge este un răspuns imun asemător celui care apare după administrarea de medicamente pentru coagulare.

Marţi, EMA anunţa că era în continuare în procedura de evaluare pentru a afla dacă vaccinul AstraZeneca poate fi asociat cu cazurile rare de formare a cheagurilor de sânge, semnalate în mai multe ţări.