DISTRIBUIȚI

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat vineri că mai multe e-mailuri interne şi confidenţiale privind procesul de evaluare a vaccinurilor anti-COVID-19 au fost publicate neautorizat pe internet luna trecută, după un atac informatic, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Organismul Uniunii Europene pentru evaluarea produselor medicamentoase nu a dat alte detalii, dar a criticat efectele scurgerii de informaţii, susţinând că „o parte din corespondenţă a fost manipulată de infractori înainte de publicare, într-un mod care poate submina încrederea în vaccinuri”.


Citește și : Fiji va conduce Consiliul drepturilor omului al ONU

EMA a arătat însă că nu există motive de îngrijorare privind procedurile sale, în special acum, când creşterea numărului de cazuri de infectare cu coronavirus în Europa necesită aprobarea rapidă a vaccinurilor.

„A existat întotdeauna un consens în întreaga UE de a nu se compromite standardele ridicate de calitate. Autorizaţiile sunt acordate când dovezile arată convingător că beneficiile vaccinării sunt mai mari decât orice riscuri legate de vaccin”, afirmă agenţia.

Citește și : Peste 500.000 de turci au fost vaccinaţi anti-COVID în doar două zile

Încercările de atacuri informatice împotriva organizaţiilor sanitare şi medicale s-au intensificat în timpul pandemiei; hackerii – de la cei susţinuţi de unele state până la infractorii informatici – caută informaţii valoroase.

EMA nu a nominalizat nicio terţă parte afectată de furtul de informaţii, dar Pfizer şi BioNTech au comunicat că atacul respectiv a permis accesarea documentelor lor.