DISTRIBUIȚI
Power Engineering International

Elveţienii se exprimă duminică prin referendum dacă firmele elveţiene ar trebui trase la răspundere pentru încălcări ale legislaţiei privind mediul şi ale drepturilor omului comise în străinătate, relatează DPA, potrivit agerpres.  

Companiile ar deveni răspunzătoare nu doar pentru propriile acţiuni, ci şi pentru acţiunile filialelor, furnizorilor şi partenerilor de afaceri din străinătate, conform aşa-numitei ‘Iniţiative pentru afaceri responsabile’, susţinută de organizaţii non-guvernamentale precum Greenpeace şi Amnesty International.


Citește și : Negociatorii UE şi Regatului Unit pentru Brexit au reluat discuţiile în persoană

Elveţia este ţara de origine a mai multor corporaţii mondiale care sunt printre cele mai mari în domeniul lor, cum ar fi producătorul alimentar Nestle, furnizorul de materii prime Glencore şi producătorul de pesticide Syngenta.

Deşi sprijină ideea protejării drepturilor şi a mediului de-a lungul lanţului de producţie, guvernul de la Berna se opune acestei iniţiative.

Noua politică ar produce incertitudini juridice şi ar pune în pericol locuri de muncă ale elveţienilor, susţine executivul.

Apărătorii iniţiativei subliniază că regulile internaţionale de responsabilitate s-ar aplica doar marilor corporaţii, nu şi firmelor mai mici.

Respingerea iniţiativei ar deschide calea pentru propunerea alternativă a guvernului, care prevede verificări prealabile mai stricte în privinţa unor chestiuni precum folosirea copiilor la muncă şi mineritul în zone de conflict, însă nu o schemă globală de tragere la răspundere.

Citește și : Zeci de arestări în timpul unui protest împotriva restricţiilor la Londra

Elveţienii se vor exprima duminică şi într-un al doilea referendum, privind limitarea industriei de apărare.

Votanţii trebuie să spună dacă sunt sau nu de acord cu o interdicţie ca marii investitori să finanţeze companii care îşi generează mai mult de 5% din venituri din arme de luptă şi componente de armament.