DISTRIBUIȚI
Power Engineering International

Elveţienii au aprobat prin referendum un proiect de lege care decurge din măsuri antiteroriste ale UE şi care vizează să înăsprească condiţiile pentru achiziţionarea anumitor arme, potrivit unor rezultate preliminare, relatează AFP, potrivit agerpres.

Potrivit estimărilor Institutului de sondaj gfs.bern publicate la mijlocul zilei de televiziunea publică elveţiană RTS, răspunsul ”da” ar câştiga 67% din voturi, cu o marjă de eroare de trei procente.


Citește și : Preşedintele Austriei propune alegeri anticipate în septembrie

Înaintea votului, guvernul elveţian a avertizat alegătorii că o respingere a acestei noi legislaţii ar putea duce la o excludere din Confederaţie – care nu este membră a UE – a unor acorduri europene privind Schengen şi Dublin la care este asociată.

O astfel de excludere ar fi avut consecinţe în domeniile securităţii şi azilului, dar şi în turism şi ar costa „miliarde de franci elveţieni pe an”, potrivit autorităţilor federale.

„Păcat că populaţia a urmat argumentul temerii privind Schengen. Este puţin trist, dar acceptăm rezultatul”, a declarat Olivia de Weck, vicepreşedintă a ProTell, lobby-ul pro-arme din Elveţia care s-a mobilizat puternic împotriva noii legislaţii.

Citește și : Explozie care a vizat turişti în apropierea piramidelor egiptene din complexul Gizeh – Cel puţin 17 persoane au fost rănite

„Este democraţia care predomină”, a spus Olivia de Weck. ”Ştiam că va fi dificil”, a adăugat ea.

Armele sunt foarte frecvente în Elveţia, deşi în absenţa unui registru federal este dificil de ştiut numărul deţinătorilor.