DISTRIBUIȚI
tass

Elveţia a încheiat un acord-cadru cu Uzbekistanul pentru restituirea către Taşkent a 131 de milioane de dolari reprezentând bunuri confiscate în cadrul uneia dintre procedurile penale împotriva Gulnarei Karimova, fiica fostului preşedinte, informează vineri AFP, potrivit agerpres.

Acest acord „se aplică pe de altă parte valorilor patrimoniale ce vor putea fi pe viitor confiscate definitiv în cadrul procedurilor penale încă în curs. Acordul fixează principiile şi etapele de urmat pentru această restituire. De aceste fonduri trebuie să beneficieze poporul uzbec”, precizează un comunicat al Consiliului Federal Elveţian.


Citește și : Putin ‘nu-şi ia mâna’ de pe Belarus. Lukaşenko este aşteptat luni la Moscova!

Fiica lui Islam Karimov, al cărui regim era puternic inspirat din autoritarismul centralist sovietic şi făcea să domnească teama, înainte de decesul lui în 2016, se află la închisoare în Uzbekistan pentru fraudă şi extorcare.

În total, Elveţia a îngheţat circa 800 de milioane de franci elveţieni (880 de milioane de dolari, 743 de milioane de euro) în 2012, în cadrul urmăririi în instanţă angajate împotriva fiicei cele mari a lui Karimov.

Cele 650 de milioane rămase sunt în continuare îngheţate şi aşteaptă finalizarea procedurilor judiciare.

Citește și : POTOP în Tunisia! Şase oameni, dintre care trei copii, au murit în inundaţii