DISTRIBUIȚI
Daily Express

Preşedinta Elveţiei, Simonetta Sommaruga, a făcut joi apel la ”responsabilitatea individuală” a populaţiei în faţa epidemiei de COVID-19, cerând de asemenea cantoanelor să acţioneze rapid în faţa creşterii numărului deceselor şi al spitalizărilor, relatează AFP, potrivit agerpres.

”Am sperat că vom putea intra în iarnă fără această creştere puternică a infectărilor. Dacă curba (infectărilor) nu se aplatizează până miercurea viitoare, va trebui să luăm decizii care merg mai departe”, a declarat Sommaruga la postul public de radio RTS.


Citește și : Svetlana Tihanovskaia primeşte cu braţele deschise Premiul Saharov: ‘este o recompensă pentru poporul belarus’

Ministrul elveţian al sănătăţii, Alain Berset, declarase miercuri că noile măsuri ar putea avea în vedere ”instituţiile publice, adunările de persoane şi manifestările publice sau private”.

Dar, înaintea unor noi posibile măsuri, preşedinta statului federal a insistat asupra ”responsabilităţii individuale” a fiecăruia. ”Trebuie să fim responsabili. Avem această experienţă din primăvară, aşadar nu văd de ce nu ar merge din nou”, a îndemnat ea.

Valul epidemic din primăvară a fost în cele din urmă pus sub control în Elveţia, dar între timp populaţia s-a relaxat excesiv. În ultima săptămână, numărul cazurilor de COVID-19, cel al spitalizărilor şi al deceselor s-au dublat faţă de săptămâna precedentă. Joi au fost raportate 5.230 de noi contagieri şi 11 noi decese în această ţară cu 8,6 milioane de locuitori. Numărul deceselor de la începutul pandemiei a ajuns la 1.886.

Citește și : SUA condamnă recurgerea excesivă la forţă de către militari în Nigeria

În faţa degradării rapide a situaţiei sanitare guvernul federal elveţian a impus începând de luni purtarea obligatorie a măştii în spaţiile publice închise şi a interzis adunările mai mari de 15 persoane, alte restricţii fiind avute în vedere de cantoane.