DISTRIBUIȚI
http://www.ansa.it/
Un momento dello sgombero del presidio umanitario di Baobab Experience a Roma, nei pressi della stazione Tiburtina. Secondo quanto si è appreso, all'interno della tendopoli stamattina c'erano circa 200 migranti. Sono in corso le identificazioni e i migranti sprovvisti di documenti verranno portati all'ufficio immigrazione per il fotosegnalamento. Al temine delle operazioni verranno rimosse le tende e l'area sarà bonificata. Già in passato la tendopoli alle spalle della stazione Tiburtina è stata più volte sgomberata, 13 novembre 2018. ANSA/MASSIMO PERCOSSI

Tribunalul Administrativ Federal (TAF) din Elveţia a publicat vineri o decizie conform căreia retrimiterea în Italia a azilanţilor vulnerabili trebuie limitată din cauza aşa-numitului decret Salvini din 2018, informează AFP, scrie agerpres.

Hotărârea TAF, datată 17 decembrie 2019, are caracter de referinţă. Instanţa nu a reţinut existenţa unor încălcări sistematice ale drepturilor solicitanţilor de azil în cadrul procedurii de azil şi sistemului de primire din Italia, dar constată restricţii în cazul familiilor şi al persoanelor care suferă de probleme grave de sănătate, pe motiv de „deteriorare a condiţiilor de primire”.


Citește și : Avocaţii Kenneth Starr şi Alan Dershowitz se alătură echipei de apărare a preşedintelui Trump

Matteo Salvini, ministru de interne al Italiei din iunie 2018 până în august anul trecut, a implementat o politică strictă în privinţa migraţiei, reaminteşte AFP.

Conform reglementării de la Dublin a Uniunii Europene, se consideră că ţara în care soseşte un refugiat este răspunzătoare de soluţionarea cererii sale de azil, deci un azilant ajuns din Italia în Elveţia trebuie retrimis peste frontieră.

În jurisprudenţa recentă, TAF constatase că pentru familiile returnate în Italia asigurările primite de la Roma după intrarea în vigoare a decretului din 2018 erau „prea generale”. Decizia tribunalului din decembrie anul trecut arată că „transferul familiilor în Italia trebuie suspendat atâta timp cât autorităţile italiene nu oferă garanţii mai concrete şi mai exacte despre condiţiile actuale de primire”.

TAF extinde aceleaşi considerente şi la persoanele cu afecţiuni grave, care necesită îngrijiri imediate la sosirea în Italia. Pe viitor, în astfel de cazuri, Elveţia va trebui să obţină din partea instituţiilor italiene omoloage garanţii oficiale că se vor asigura imediat după sosire tratamentele şi cazarea corespunzătoare.

Coaliţia guvernamentală formată din partidul de dreapta Liga şi Mişcarea 5 Stele a adoptat ca lege, la sfârşitul lui noiembrie 2018, un decret privind securitatea publică şi imigraţia, cunoscut ca decretul Salvini. Reglementarea impusă de ministrul de interne, lider al Ligii, a modificat „considerabil” sistemul de primire a solicitanţilor de azil în Italia, a constatat TAF. Azilanţii sunt în prezent duşi în centre colective guvernamentale sau în structuri temporare de urgenţă, nu în centre mai mici, descentralizate, cum se proceda anterior.

Citește și : Ucraina: Zelenski respinge demisia premierului Honcearuk

Înainte de decretul Salvini, Italia le oferea azilanţilor măsuri de integrare, iar cei deosebit de vulnerabili, în special familiile şi bolnavii, beneficiau de primire corespunzătoare, arată TAF.

Decizia tribunalului este definitivă, neputând fi atacată prin recurs.