DISTRIBUIȚI

Guvernul elveţian a extins vineri sancţiunile împotriva Rusiei, în acord că măsurile suplimentare impuse de Uniunea Europeană, limitând exporturile şi serviciile financiare cu Moscova din cauza invaziei în Ucraina, cel mai mare atac asupra unui stat european după Al Doilea Război Mondial, potrivit Reuters, scrie agerpres

Deviind de la neutralitatea sa tradiţională, Elveţia a adoptat luni sancţiuni similare cu cele impuse de UE unor persoane şi companii din Rusia şi a îngheţat activele acestora ca represalii pentru invazia din Ucraina.


Citește și : Un senator american cere ASASINAREA lui Putin

Începând de săptămâna trecută, UE a aprobat o gamă largă de sancţiuni financiare, energetice, asupra exporturilor şi asupra călătoriilor.

Printre acestea s-au numărat îngheţarea activelor Băncii Centrale a Rusiei, închiderea spaţiului aerian al UE pentru Rusia, scoaterea mai multor bănci ruseşti din sistemul internaţional de plăţi bancare SWIFT şi sancţiuni împotriva mai multor oligarhi ruşi.

Elveţia a adoptat vineri noi sancţiuni financiare, printre care interzicerea tranzacţiilor cu Banca Centrală a Rusiei şi adoptarea măsurilor UE privind SWIFT, şi a blocat de asemenea o serie de exporturi spre Rusia.

Printre ţintele vizate se numără bunuri care „pot contribui la întărirea militară şi tehnologică a Rusiei sau la dezvoltarea sectorului de apărare şi securitate”, care pot fi folosite în aviaţia şi în industria spaţială, precum şi unele bunuri şi servicii din sectorul petrolier.

Guvernul elveţian a luat măsuri şi pentru a putea primi mai rapid ucraineni fugiţi de războiul din ţara lor, activând un statut de protecţie specială care le permite ucrainenilor să primească dreptul de a sta în Elveţia fără a trece prin procedura obişnuită de azil.

Elveţia susţine că adoptarea noilor sancţiuni rămâne compatibilă cu neutralitatea sa, adăugând că a oferit excepţii pentru a garanta că sancţiunile nu afectează activitatea umanitară.

„Consiliul Federal va continua să monitorizeze îndeaproape evoluţiile. Va decide autonom dacă va adopta noi sancţiuni ale UE împotriva Rusiei”, a transmis cabinetul elveţian.

Potrivit unor oficiali europeni citaţi joi, UE lucrează la noi măsuri, printre care şi o posibilă sancţiune asupra cripto-activelor.

Citește și : Dmitro Kuleba spune că soldaţii ruşi comit VIOLURI în oraşele cucerite

Preţurile la gaz în Europa au crescut în contextul sancţiunilor în derulare şi al temerilor că alimentările cu gaz natural ar putea fi perturbate, 40% dintre acestea fiind furnizate de Rusia.

Elveţia a precizat vineri că aprovizionările sale cu energie sunt sigure pentru această iarnă, dar că lucrează la un nou plan pentru industria elveţiană a gazului.