DISTRIBUIȚI

Agenţia elveţiană a medicamentului a dat, marţi, autorizaţia pentru o vaccinare de rapel împotriva COVID-19 pentru persoanele vulnerabile, cu cele două vaccinuri pe bază de ARNm de la Pfizer / BioNTech şi Moderna, relatează AFP, potrivit agerpres.  

Într-un comunicat, Swissmedic menţionează că această ”a treia vaccinare la cel puţin şase luni după a doua doză poate menţine eventual protecţia împotriva COVID-19 la vârstnici sau la pacienţii cu risc”.


Citește și : Amnesty International cere o anchetă în Emirate după expulzarea unor migranţi africani

Pentru persoanele vulnerabile, această vaccinare rapel cu COMIRNATY (Pfizer / BioNTech) trebuie administrată în aceeaşi doză ca şi primele două vaccinări (0,3 ml), în timp ce o jumătate de doză (0,25 ml) trebuie administrată în cazul SPIKEVAX (Moderna).

O a treia doză este deja recomandată persoanelor cu sistemul imunitar slăbit. Doza poate fi administrată persoanelor cu sistemul imunitar slăbit după cel puţin 28 de zile.

Într-un comunicat, Oficiul Federal de Sănătate (OFSP) recomandă doza de rapel pentru toate persoanele începând de la vârsta de 65 de ani şi indică faptul că vaccinările cu rapel vor începe la mijlocul lunii noiembrie.

Pe de altă parte, având în vedere datele disponibile, o doză de rapel pentru întreaga populaţie ”în prezent nu este nici autorizată, nici recomandată”, indică OFSP.

Vaccinul Janssen, de la grupul farmaceutic Johnson & Johnson, este, de asemenea, autorizat în Elveţia pentru persoanele cu vârsta de 18 ani şi peste. Dar până la începutul lunii octombrie erau disponibile doar cele de la Moderna şi Pfizer.

Citește și : Regina Marii Britanii a participat la primul ei angajament oficial după spitalizarea de săptămâna trecută

Pentru a convinge persoanele care sunt sceptice cu privire la aceste seruri pe bază de ARN mesager să se vaccineze, Elveţia a anunţat la sfârşitul lunii septembrie că va cumpăra doze Janssen.

Aproximativ 63% din populaţie este complet vaccinată în Elveţia, unde mişcarea antivaccin şi împotriva paşaportului sanitar mobilizează în mod constant mii de oameni în manifestaţii, în toată ţara.